Fico telefonoval so Šmyhaľom. Ukrajinci si vypočuli sedem záverov slovenského premiéra

4.12.2023 15:06

Premiér Robert Fico absolvoval telefonát s jeho ukrajinským náprotivkom Denisom Šmyhaľom, v ktorom oficiálne potvrdil záujem pomáhať Ukrajine humanitárne a civilne.

Fico telefonat
Foto: Facebook/Robert Fico

Prerokované témy

Slovenský predseda vlády na svojom Facebooku napísal 7 bodov, v ktorých uvádza jednotlivé postoje, ktoré dal najavo v avizovanom telefonáte.

"Vylúčil som dodávky zbraní a munície zo štátnych skladov a armády," píše v prvom bode.

Prízvukuje tiež, že vojenské riešenie podľa neho východným susedom nepomôže. Témou sú aj slovenské záujmy, ktoré na seba s tými ukrajinskými niekedy narážajú. V statuse Fico potvrdzuje, že "budeme pokračovať v zákaze dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov na územie SR, pretože by sme išli proti vlastným poľnohospodárom".

Ukrajinský premiér dostal ponuku pomoci pri odmíňovaní či v spolupráci v energetickej oblasti. Slovensko vie byť nápomocné a podporí Ukrajinu v európskej perspektíve. "SR podporuje európsku perspektívu Ukrajiny a Moldavska, ale spoločne s krajinami Západného Balkánu," pokračuje hlava parlamentu v ďalšom bode.

Témou rozhovoru boli tiež financie. "SR je za pripravovanú revíziu rozpočtu EÚ na roky 2024 – 2027 za podmienok, ktoré som už verejne definoval," vyjadril sa Fico.

Stretnutie premiérov prebehne začiatkom roku 2024. Na slovensko-ukrajinských hraniciach budú preberať práve spoluprácu v uvedených témach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok