Teroristi útočili na Filipínach. K útoku na kresťanov sa prihlásili radikáli z Islamského štátu

3.12.2023 21:08

Teroristická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k bombovému útoku na katolíckej omši na Filipínach, pri ktorom podľa polície zahynuli najmenej štyria ľudia. Informovala o tom agentúra AFP.

Brutálny útok

K útoku došlo počas dopoludňajšej omše v telocvični univerzity v meste Marawi na juhu Filipín, ktoré v roku 2017 na niekoľko mesiacov obsadili islamskí militanti. Obeťami sú tri ženy a muž, explózia zranila ďalších približne 50 ľudí.

„Vojaci kalifátu odpálili výbušné zariadenie na veľkom zhromaždení kresťanov... v meste Marawi," uviedol IS vo vyhlásení na Telegrame.

Bonbový útok na Filipínach.webp Foto: AP Bonbový útok na Filipínach.webp

Prezident viní zahraničných teroristov

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos predtým pripísal útok „zahraničným teroristom". Bezpečnostní predstavitelia uviedli, že mohlo ísť o odplatu za sériu armádnych operácií proti islamským militantným skupinám z uplynulých dní.

Nepokojný juh Filipín

Juh Filipín je domovom menšinových moslimov v prevažne rímskokatolíckej ázijskej ostrovnej krajine. V regióne desaťročia prebiehajú separatistické povstania. Najväčšia vzbúrenecká skupina, Front islamského oslobodenia Morov, podpísala v roku 2014 mierovú dohodu s vládou. Viacero menších ozbrojených skupín ju však odmieta a pokračuje v bombových a iných útokoch, približuje agentúra AP.

Prvá adventná nedeľa v roku 2023 bola dňom viacerých teroristických činov. Prinášame reportáž z teroristického útoku z Paríža:

Maďarsko odsudzuje nedeľňajší bombový útok na kresťanskom zhromaždení na Filipínach. Zraneným a príbuzným zosnulých poskytne Budapešť pomoc, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku.

„Ako tisícročná kresťanská krajina sa dôsledne zastávame kresťanov vo všetkých častiach sveta a hlboko odsudzujeme útok na katolíkov praktizujúcich svoje náboženstvo, ku ktorému navyše došlo v prvú adventnú nedeľu," napísal Szijjártó.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok