Zemetrasenie zastihlo v talianskom hoteli aj Jána Figeľa

TASR
24.8.2016 13:12

Bývalý eurokomisár, expredseda KDH a splnomocnenec Európskej únie pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ sa aktuálne nachádza v talianskom Rimini na medzinárodnej konferencii. Osobne preto zažil prejavy zemetrasenia, ktoré podľa najnovších informácií prinieslo smrť najmenej 38 ľuďom.

Zemetrasenie zastihlo v talianskom hoteli aj Jána Figeľa
SITA/Marko Erd

Figeľ: Prebudili ma silné otrasy stien

Figeľ rodinám obetí prostredníctvom sociálnej siete vyjadril úprimnú sústrasť. "Nadránom ma v hoteli v Rimini prebudili silné otrasy stien, cítil som mykanie postele a nábytku, luster sa hýbal ako kyvadlo hodín. Bolo pol štvrtej a chvenie budovy trvalo takmer pol minúty," reagoval Figeľ pre Teraz.sk. "Také silné otrasy zeme som zatiaľ nezažil," dodal.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo v noci strednú časť Talianska, s epicentrom južne od mesta Perugia. Starosta mesta Amatrice uviedol, že mesto utrpelo značné materiálne škody. Podľa údajov talianskej civilnej ochrany si otrasy vyžiadali najmenej 38 obetí. Je však možné, že tento počet ešte nie je konečný, keďže pod troskami sú uväznení aj ďalší ľudia.

Talianske médiá sú plné správ

"Všetky médiá a talianska verejnosť sú plné správ o záchranných prácach a diskusií o deštrukcii a obetiach zemetrasenia. Som tu na medzinárodnej konferencii - na 37. stretnutí priateľstva medzi ľuďmi, kde mám dnes vystúpenie spolu s ministrom zahraničných vecí Talianska Paolom Gentilonim. Hosťom je aj Romano Prodi, bývalý premiér a šéf Európskej komisie, ktorej členom som bol v roku 2004," vysvetlil Figeľ pre Teraz.sk.

"Cesty vedúce do mesta aj z neho sú odrezané. Polovica mesta zmizla. Pod sutinami sa nachádzajú ľudia. Došlo i k zosuvom pôdy, hrozí zrútenie mosta," uviedol starosta Amatrice Sergio Perozzi. Talianske orgány civilnej ochrany označili zemetrasenie za vážne.

Otrasy cítili až v Ríme

Po zemetrasení nasledovalo niekoľko silných dotrasov, tvrdí denník La Repubblica. Zemetrasenie nastalo o 03.36 h SELČ, 76 kilometrov juhovýchodne od Perugie vo veľmi malej hĺbke desať kilometrov pod povrchom zeme, uviedla americká geologická služba USGS, podľa ktorej budú škody značné.

Otrasy bolo cítiť aj v Ríme, kde sa budovy chveli zhruba 20 sekúnd. Taliansky Národný inštitút geofyziky a vulkanológie oznámil, že epicentrum sa nachádzalo v hĺbke iba 4,2 kilometra pod povrchom zeme v provincii Rieti. Okrem Amatrice sú najviac postihnutými mesto Norcia a obec Accumoli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok