Čistky pokračujú. Šéf policajnej inšpekcie Zurian prepustil deviatich policajtov

ta3
1.12.2023 15:52

Šéf Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian odstavil deviatich policajtov. Personálne zmeny odôvodnil reorganizáciou úradu, cieľom ktorej je zefektívnenie či zrýchlenie vyšetrovania.

Branislav Zurian
TASR/Martin Baumann

Zurian tvrdí, že musel k reorganizácii pristúpiť aj preto, že "posledná štruktúra inšpekcie bola veľmi neprehľadná, komplikovala prácu a tým spomaľovala procesy.“

Prevencia smerom dovnútra

Zanikol tak odbor ochrany a prevencie a vznikol odbor západ, stred a východ. Novinkou úradu je podľa Zuriana prevencia smerom dovnútra polície, spoločne so svojim tímom rozbieha "prvý preventívny projekt, ktorý bude zameraný na riešenie krízových situácií, a to najmä v komunikačnej rovine." 

Podľa šéfa policajnej inšpekcie dochádza často "k slovným potýčkam a vyhroteným situáciám s marginalizovanými skupinami, či už ide o Rómov, alebo LGBT komunity“.

Zámerom projektu tak okrem iného je aj "naučiť policajtov profesionálne komunikovať, aby sme čo najviac eliminovali sťažnosti zo strany verejnosti".

Na svojich pozíciách končia deviati policajti

Reorganizácia sa dotkne deviatich policajtov. Sedem z nich pôsobilo na inšpekcii v riadiacej funkcii. V rámci polície boli prevedení na iné pozície.

Zmeny sa dotkli aj Zurianovho predchodcu Petra Juhása, Pavla Ďurku či Ladislava Koteka, voči ktorému nedávno spravili zásah cestou do práce na služobnom aute.

Vo funkcii končia aj zástupca riaditeľa inšpekcie Juraj Svítok, Michal Kulich, Richard Sedlák či Peter Kľáčovič, ktorý v minulosti obvinil Zuriana a vyšetroval aj lustráciu novinárov.

Šéf policajnej inšpekcie personálne degradoval aj dvoch radových operatívcov v Nitre, píše Denník N.

Ľudia, ktorým dôveruje

"Dostal som dôveru ministra vnútra, ale aj záväzok pracovať najlepšie, ako viem. Bez kvalitných a skúsených ľudí, ktorým dôverujem, nedokážem naplniť ciele a úlohy, ktoré úradu vyplývajú zo zákona,“ dodal Zurian.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako vypočúvali Branislava Zuriana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok