Fico podľa opozície chystá "zásadný útok na právny štát". Zmeny už videl Brusel, Šimečka vyzval premiéra, aby ich zverejnil

1.12.2023 13:29 , Aktualizované: 1.12.2023 17:49

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka informoval, že v najbližších týždňoch vláda príde s návrhom na oslabenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Premiér Robert Fico o svojich plánoch už informoval aj Európsku komisiu. Zrušenie týchto inštitúcií oznámil aj Juraj Šeliga z Demokratov vo videu.

Šutaj Eštok potvrdil cestu do Bruselu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v piatok potvrdil, že minister spravodlivosti Boris Susko už bol v Bruseli a prerokoval tam prípadné zmeny, ktoré by sa týkali postavenia ÚŠP a ŠTS v slovenskom systéme súdnictva.

Pozrite si vyjadrenie Šutaja Eštoka.

Fico podľa opozície chystá "zásadný útok na právny štát". "Túto demontáž právneho štátu na Slovensku treba zastaviť," vyhlásilo hnutie Progresívne Slovensko.

Šimečka chce, aby bol návrh verejný

Šimečka v piatok 1. decembra na tlačovej konferencii povedal, že Fico bol "tento týždeň v Bruseli zabezpečiť predbežný súhlas s oslabením špeciálnej prokuratúry".

"Podstata spočíva v oslabení Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý sa má dostať do područia generálneho prokurátora,“ povedal o tom, čo chystá vláda.

Šimečka vyzval Fica, aby návrh zverejnil. Chce, aby sa o ňom diskutovalo, a aby sa zákon neprerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Členovia PS potvrdili, že sa osobne stretnú s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom.

"Robert Fico má od začiatku jediný cieľ - pomstiť sa všetkým, ktorí vyšetrovali ich zločiny a zabezpečiť beztrestnosť pre svojich ľudí. Nemá žiaden plán pre budúcnosť Slovenska, ženie ho iba pomsta a beztrestnosť. Za PS hovorím jasne - Ficovmu plánu na demontáž právneho štátu sa rázne postavíme,” vyhlásil Šimečka.

Krajina, kde sa oplatí korumpovať a kradnúť

So zmenami vo fungovaní ÚŠP nesúhlasí ani hnutie Slovensko. Odmieta tiež možné skrátené legislatívne konanie. "Potrebujú si zaručiť beztrestnosť a chcú urobiť zo Slovenska krajinu, kde sa korumpovať a kradnúť opäť oplatí," povedal poslanec NR SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Hnutie sa v tejto veci plánuje obrátiť aj na Európsku komisiu. Demokratické Slovensko podľa poslanca parlamentu a lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča od nej potrebuje, aby mu podržala chrbát.

Zámer kritizuje tiež poslankyňa parlamentu a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Spôsoby súčasného kabinetu sú podľa nej neakceptovateľné a pripomínajú totalitné maniere. "Obraciam sa preto na predsedníčku Európskej komisie a eurokomisára pre spravodlivosť so žiadosťou o dôsledné preskúmanie krokov, ktoré sa Ficova vláda pri demontáži spravodlivosti chystá urobiť," dodala.

Vyjadrenie Šeligu

Bývalý poslanec Juraj Šeliga sa vyjadril, že koalícia by mohla novelu prijať v skrátenom legislatívnom konaní. Znamenalo by to, že by tak mohla zrušiť súd aj špeciálnu prokuratúru.

"Vláda sa chystá na budúci týždeň na brutálny útok na právny štát. Chcú zrušiť cez novelu úrad špeciálnej prokuratúry a špecializovaný trestný súd," povedal Šeliga vo videu.

Čo bude so sudcami?

Demokrati majú v pláne kontaktovať Európsku komisiu. Obávajú sa, že špeciálna prokuratúra bude podriadená generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

"Všetky vyšetrovania budú stopnuté, sudcovia budú preradení, všetko sa zastaví a koalícia bude môcť spokojne spávať," dodal Šeliga.

Archívna reportáž: Bude mať spravodlivosť zaviazané oči?

Riešenie systémovej zaujatosti inštitúcií

Rezort spravodlivosti SR potvrdil, že vedie diskusiu s odborníkmi, ktorej cieľom je riešenie systémovej zaujatosti špecializovaných inštitúcií. Stále podľa neho existuje viacero alternatív. "Táto otázka je súčasťou programového vyhlásenia vlády SR a akonáhle bude existovať zhoda, predložíme návrh, o ktorom budeme informovať," uviedli z tlačového oddelenia ministerstva. Vyjadrenia, že cieľom pripravovaného riešenia je zastavovanie trestných stíhaní, sú podľa nich účelové a nepravdivé.

Aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripustil zmeny týkajúce sa špeciálnej prokuratúry. Presné znenie však podľa svojich slov nepozná. Zmeny boli podľa neho odkonzultované aj na pôde Európskej komisie. Odmieta obavy z ohrozenia právneho štátu aj politickú pomstu. "Nikto sa nejde nikomu mstiť, ale ak niečo nefunguje, tak to musíte opraviť," skonštatoval. Ubezpečil, že nikto nejde skartovať spisy. Ako dodal, robia len to, čo avizovali pred voľbami. Finálny návrh očakáva v pondelok (4. decembra).

Pozrite si názor politológa Radoslava Štefančíka na zámer koalície o Špecializovanom trestnom súde a Úradu špeciálnej prokuratúry:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok