Hamas prepustil ďalších rukojemníkov. Ide už o siedmu výmenu

30.11.2023 22:36 , Aktualizované: 30.11.2023 23:15

Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že od Červeného kríža prevzala ďalších dvoch izraelských rukojemníkov odvlečených palestínskym militantným hnutím do Pásma Gazy. Následne ich prevezú na izraelskú vojenskú základňu Chacerim, informuje denník Haarec.

Koho prepustili?

Prepustenými sú dve ženy vo veku 21 a 40 rokov. Mladšiu z nich postrelili militanti Hamasu 7. októbra pri vpáde do Izraela na hudobnom festivale Supernova a potom odvliekli do Pásma Gazy. Druhú ženu uniesli z kibucu Kfar Aza.

Izraelská armáda zároveň avizovala, že v priebehu niekoľkých hodín budú Červenému krížu odovzdaní ďalší izraelskí rukojemníci.

Podľa izraelských médií má Hamas vo štvrtok prepustiť najmenej osem Izraelčanov. Údajne sa rokuje aj o tom, či Hamas vydá telá troch zabitých rukojemníkov.

Siedma výmena

Spravodajská televízia Sky News uviedla, že Izrael by mal vo štvrtok v rámci siedmej výmeny prepustiť 30 palestínskych väzňov — osem žien a 22 detí.

Hovorca izraelskej vlády Ejlon Levy vo štvrtok oznámil, že v Pásme Gazy je stále zadržiavaných 145 rukojemníkov. Sú medzi nimi tri deti a desať osôb nad 75 rokov.

Na ceste domov

Šesť izraelských rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy je vo štvrtok "na ceste späť" do Izraela, oznámila izraelská armáda. Odvolala sa na informácie, ktoré dostala od Červeného kríža. Správa prišla niekoľko hodín predtým, ako malo vypršať predĺžené prímerie v bojoch medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, napísala tlačová agentúra AFP.

Prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Ozbrojené krídlo Hamasu tiež uviedlo, že šesť Izraelčanov odovzdalo Červenému krížu v Pásme Gazy a išlo o najnovšie kolo prepúšťania rukojemníkov. Pred touto šesticou boli vo štvrtok prepustené dve rukojemníčky. Militantné hnutie zároveň spresnilo, že týmto "dokončilo" siedme odovzdanie rukojemníkov na základe dohody o dočasnom prímerí v bojoch.

Izraelská armáda uviedla, že Červený kríž dopravil šesť rukojemníkov vo štvrtok večer do Egypta.

Z Egypta budú novoprepustení rukojemníci prepravení do Izraela, kde sa po takmer ôsmich týždňoch v zajatí stretnú s rodinami, píše agentúra AP.

Je to už siedma noc po sebe, keď sú rukojemníci prepúšťaní v súlade s dohodou o dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom. Izrael mal následne neskoro večer prepustiť v rámci dohody 30 palestínskych väzňov.

Dočasné prímerie

Dočasné prímerie má vypršať v piatok skoro ráno, ale medzinárodní vyjednávači pracujú na jeho predĺžení.  

V zajatí Hamasu údajne zostáva ešte okolo 140 rukojemníkov zajatých pri masívnom útoku militantov z Hamasu na Izrael 7. októbra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok