Chmelár radí mužovi, ktorého kedysi kritizoval. Myslí si, že Fico má veľký potenciál stať sa mierotvorcom

30.11.2023 20:50 , Aktualizované: 30.11.2023 21:01

Eduard Chmelár kandidoval neúspešne na prezidenta a založil stranu Socialisti. Napriek tomu je v súčasnosti poradcom predsedu vlády Roberta Fica, ktorého politiku v minulosti kritizoval. Čo bude predsedovi vlády radiť? Dokáže mu do očí povedať aj nepríjemné veci? Viac povedal v relácii Téma dňa s Petrom Bielikom.

téma
Foto: ta3

Hovorí, že nevstúpil do veľkej politiky

Chmelár si nemyslí, že to, že robí poradcu premiérovi, je vstup do takzvanej veľkej politiky. "Neviem, či je to vstup do politiky. Ja chápem politiku oveľa širšie. Nielen ako verejnú záležitosť, ale aj občiansky aktivizmus," uviedol. Hovorí, že jeho funkcia je "rýdzo odborná", politické rozhodovanie má v rukách Fico, a tak to má podľa neho byť.

Prezradil, že mu je cťou pracovať pre predsedu vlády, pretože chcel vždy pracovať pre štát. "Táto rovina je niečo, na čo si ešte len zvykám," okomentoval. "Niekedy sa mi zdá, že na moju slobodnú dušu je to úzka halena," doplnil Chmelár. No nevyhovuje mu, že všetko, čo povie, ľudia vnímajú ako slová predsedu vlády. Preto hovorí, že musí zvažovať, aké slová použije.

Voči Ficovi je lojálny

Chmelár svoje názory hovorí priamo, čo vraj nie je novinka, a je voči Ficovi lojálny. "Vždy mu, samozrejme, poviem, čo si myslím, a vždy ho upozorním na to, čo považujem za nevhodné. Veľkí politici sa obklopujú ľuďmi, ktorí ich niekam posúvajú. Len zakomplexovaný človek sa oblokupuje pritakávačmi, no toto nie je prípad premiéra," vysvetlil.

Pripomenul, že aj keď bol kedysi veľkým kritikom politiky Smeru, už to tak nie je, pretože okolnosti sa vraj zmenili. Sú tri veci, ktoré považuje za kľúčové: mier, chlieb a slobodu.

"Mier, aby sme pomáhali našim slovanským bratom, lebo aj Ukrajinci sú naši slovanskí bratia, nie zabíjať sa, ale zastaviť krviprelievanie. Chlieb na to, aby ťažké veci, ktoré sa na nás ženú, nedopadali na plecia tých najslabších. A sloboda, aby tu naozaj nebolo také dusno, ako pred pár mesiacmi," povedal.

Myslí si tiež, že Fico má ako premiér veľký potenciál na to, aby, keď bude chcieť, sa stal mierotvorcom. Demonštroval to na príklade skvelých vzťahov napríklad s Českom.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok