Vojna na predaj. Ruskí vojaci našli spôsob, ako sa za úplatok vykúpiť z bojov

ta3/Denis Dufala/ČTK
29.11.2023 05:00

V tieni konfliktu na Ukrajine sa vynára zaujímavé odhalenie. Podľa nezávislého ruského denníka Novaya Gazeta Europe si ruskí vojaci, zapletení do konfliktu na Ukrajine, údajne kupujú dovolenky a dokonca možnosť vyhnúť sa bojom prostredníctvom neoficiálnych dohôd.

Klamstvá i neľudské podmienky. Ruskí vojaci odmietli bojovať, zavreli ich preto do pivníc
reprofoto: RFE/RL

Dva zdroje, matka vojaka a ruský dôstojník odhalili systém úplatkov v ruských jednotkách. Bývalý väzeň opísal, že jeho oddiel sa vďaka multimiliónovým úplatkom nehýbal smerom na front, a tak sa nezúčastnili bojov. Matka túto správu poskytla novinárom.

Bojovníci za úplatky

"Všetko ide z našich peňazí. Dokonca aj tí, čo majú karty (na ktoré ruské ministerstvo obrany posiela väzňom na front výplaty), peniaze nevyužijú, pretože je stále potrebné skladať sa na úplatky, darčeky hlúpym generálom a šéfom," vyhlásil bývalý väzeň, ktorý sa zúčastňuje bojov v oddiele známom ako Štorm Z, kde sú radení aj trestanci a vojaci, ktorí porušili disciplínu.

Cena úniku

Ruský dôstojník novinárom potvrdil informácie o rozšírenom systéme úplatkov. Podľa neho si vojaci môžu za 10- až 50-tisíc dolárov kúpiť potvrdenie o zranení, ktoré vyžaduje hospitalizáciu. Cena závisí od toho, v ktorej časti frontu sa vojak nachádza a tiež akú má hodnosť. Dovolenka stojí od 5- do 10-tisíc dolárov, ale dôstojníci si ju kúpiť nemôžu.

Úplatky v radoch

Zdroj z Novaya Gazeta Europe poukázal na fakt, že za zranenia vo vojenských bojoch má vojak nárok na kompenzáciu vo výške troch miliónov rubľov. Táto kompenzácia sa vzťahuje aj na prípady, keď si vojak za úplatok kúpil potvrdenie.

Jeden zo zdrojov Novaja gazeta Europe poukázal na skutočnosť, že za zranenia dostávajú vojaci finančnú kompenzáciu až do výšky troch miliónov rubľov (pozn. red. ekvivalent k 30 500 eurám). Odškodnenie sa má týkať aj prípadov, keď si vojak za úplatok kúpi potvrdenie o zranení.

Boj o ľudské práva

Sergej Krivenko, riaditeľ organizácie Graždanin. Armija. Pravo (Občan. Armáda. Právo), novinárom prezradil, že v súčasnosti pozoruje v ruských ozbrojených silách závažné porušovania práv vojakov. Úplatky alebo dezercia sú podľa neho často jedinou možnosťou, ako môžu vojaci chrániť svoje zdravie a životy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok