Sociologička: Vražda v Šali bola pravdepodobne vyvrcholením špirály domáceho násilia. Kritizuje aj politikov

ta3
27.11.2023 15:23

Slovenskom otriasla rodinná tragédia zo Šale. Hostkou ta3 bola sociologička a odborníčka na rodovú rovnosť Silvia Porubänová, s ktorou sme sa rozprávali o agresívnych útokoch z posledných mesiacov. Čo si o nich myslí?

STUDIO-TA3-PORUBANOVA-NASILIE-SIKANA (prednahrate)
ta3

„Na začiatku budúceho roka budeme mať nechválne známe informácie o tom, že počet násilných trestných činov, ktorým vyvrcholením je smrť rodinného príslušníka alebo príslušníčky, bude určite vyšší ako to bolo v uplynulom období,“ vyjadrila sa odborníčka k stavu spoločnosti.

Vraždy na Slovensku

V prípade vraždenia mladíka v Šali hovorí, že na základe odhadov môže ísť o drogovú alebo inú závislosť. Tieto informácie však ešte nemá potvrdené. Vyjadrila sa však, že „pravdepodobne ide o vyvrcholenie špirály domáceho násilia“.

Tomuto nešťastiu, ale aj ostatným, prikladá za vinu viacero dôvodov. Hlavným je tabuizovanie témy duševného zdravia. „Do istej miery je to aj situácia prehliadania neblahého stavu duševného zdravia na Slovensku. Je to otázka prístupu k psychiatrickej a terapeutickej starostlivosti," hovorí sociologička.

Môžu za to aj politici

Viní tiež politikov, ktorí svojou komunikáciou prispeli k degradácii vážnosti psychiatrických tém.

Aktuálna situácia je do istej miery aj dôsledkom politického diskurzu. Všimnime si, ako sa v predvolebnom období frekventovane zneužívalo označovanie psychiatrických pacientov a podobne medzi jednotlivými politickými aktérmi, čo je opäť neprípustné. Je to totálna dehumanizácia,“ tvrdí odborníčka.

Ďalším dôvodom sú podľa nej sociálne siete a počítačové hry. Ak si mladý človek zamieňa realitu s hrou, veľmi ľahko môže dôjsť k nešťastnej udalosti.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok