Prepadnutia, bitky aj úmrtia. November na Slovensku bol temný, došlo k množstvu útokov

28.11.2023 05:00

November sa začal útokom nožom na mladú ženu vo vlaku, pokračoval ťahaním chlapca za autom, napadnutím herca za barom aj smrťou mladých ľudí. Udialo sa však viacero ďalších tragických udalostí, ktoré šokovali celé Slovensko.

Bratislava (402290) - 2023-11-27T231758.827.png
Foto: TASR/Tomáš Doboš/Monika Hajko/Polícia SR

Napadnutie vo vlaku

Mladú ženu mal nožom spolucestujúci napadnúť 1. novembra vo vlaku R 762 smerujúcom z Košíc do Žiliny. Podľa svedkov si ju v kupé rýchliku vytypoval. Okrem bodných rán na krku utrpela študentka aj rezné poranenia na rukách. Krvácanie zastavila sprievodkyňa závesom, ktorý strhla z okna. Hrdinke sa ušla aj pochvala od prezidentky Zuzany Čaputovej.

Do spišskonovoveskej nemocnice priviezli obeť záchranári so stredne ťažkými zraneniami. Útočník sa po čine snažil utiecť, nakoniec skončil v rukách železničnej polície aj za pomoci ostatných spolucestujúcich, ktorí podozrivého zastavili.

Dvadsaťdeväťročný muž z okresu Spišská Nová Ves čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s prečinom výtržníctva. V prípade dokázania viny mu hrozí podľa polície trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov.

Incident v reštaurácii

Počas hádky dvoch žien na terase podniku pristúpil 17-ročný mladík k ďalšiemu mužovi, ktorý sa snažil situáciu upokojiť. Mladík nerozmýšľal ani sekundu a tri razy ho bodol do brucha.

Ďalšieho 17-ročného chlapca bodol do ramena so slovami "dopichám ťa celého" a tretieho zmlátil päsťami. Incident sa odohral v Dubnici nad Váhom v nedeľu 5. novembra.

Mladík po konflikte čelí obvineniu zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu v súbehu s prečinom výtržníctva a prečinom nebezpečného vyhrážania sa. Tiež bol vydaný podnet na jeho vzatie do väzby.

Nehumánny útok v Hlohovci

Scéna ako z mafiánskeho filmu so závanom pravidla omerta sa odohrala v nočných hodinách 11. novembra. Muži prinútili mladého muža nastúpiť do osobného auta. V aute ho začali biť za to, že deň predtým kontaktoval políciu a nahlásil tak ich vlámanie do rodinného domu.

"S autom zašli do obce Dvorníky, časť Posádka, zabočili na poľnú cestu, kde ho skopli na zem, priviazali mu o nohu lano a ťahali autom niekoľko metrov. Keď sa mu podarilo z lana dostať, pribehli opäť k nemu a v bitke pokračovali ďalej. Potom mu prikázali, aby sa vyzliekol a z oblečenia mu zobrali mobil, preukaz a päťeurovú bankovku. V útoku prestali až potom, čo si mysleli, že osoba je už v bezvedomí," opísala hovorkyňa polície Mária Linkešová.

Mladík po traumatizujúcom útoku prehovoril. Viac sa dočítate v článku nižšie.

Napadnutie herca v Pezinku

V bare sa mal správať nepríjemne, dôsledkom bol strach o holý život. Slovenského herca a komika Ivana Kozáka na oslavách výročia Nežnej revolúcie (17. novembra) napadol neznámy útočník. Kozák to potvrdil pre portál cas.sk.

Povedal, že muž si zrejme myslel, že je gay. Niektorí svedkovia opisovali, že sa pred incidentom správal nevhodne.

Krutá ľahostajnosť k životu v Parchovanoch

Ďalšia tradégia sa odohrala v pondelok 20. novembra na východe Slovenska. Pätnásťročný chlapec, ktorého mali šikanovať, skočil zo strechy základnej školy pred zrakom svojej mamy. Po páde podľahol vážnym zraneniam v oblasti hlavy. Incident bol nahraný aj na video, v ktorom bolo počuť, ako niekto z davu kričal, aby skočil.

Čierna zástava ako úcta zosnulému Romanovi bola vyvesená až vo štvrtok, teda tri dni po jeho úmrtí.

Násilné prepadnutie v Poprade

Dvojica útočníkov zbila a okradla muža v Poprade. Incident sa odohral v utorok 22. novembra v podvečerných hodinách.

Muži vo veku 32 a 27 rokov sú obvinení za lúpežné prepadnutie. Mali napadnúť mladého muža z Batizoviec, ktorému po páde na zem ukradli bundu s telefónom a dokladmi. Medzitým ho mali kopať na zemi do rôznych častí tela.

Útok v Koprivnici na starých rodičov

V piatok 24. novembra došlo k surovému útoku v obci neďaleko Bardejova. Na starých rodičov zaútočila mladá vnučka, ktorá mala podľa miestnych obyvateľov dediny problém s drogami. Seniori utrpeli vážne zranenia, 82-ročná žena zraneniam podľahla.

Vnučka mala starých rodičov opakovane bodať nožom. Sused v Koprivnici prezradil, že tragédia sa odohrala aj na dvore rodinného domu. Vnučka mala starého otca mala ťahať po zemi.

Rodinná tragédia v Šali

Mladý muž (23) sa rozhodol vojsť do bytu, v ktorom žili rodičia a jeho brat. Okolo piatej hodiny ráno v pondelok 27. novembra zaútočil nožom. Rodičia boli prevezení do nemocnice s bodnými ranami, jeho brat (17) zraneniam podľahol.

Mladík po útoku vyskočil zo siedmeho poschodia, pád neprežil. Rodičia ležia v nemocnici. Mestská polícia Šaľa tvrdí, že išlo o slušnú rodinu, s ktorou nebol žiaden problém.

O tragických udalostiach, ku ktorým došlo v posledných týždňoch, sme sa rozprávali so sociologičkou Silviou Porubänovou.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok