Hamas odovzdal ďalších rukojemníkov. Okrem 14 Izraelčanov prepustil aj troch cudzincov

26.11.2023 17:30 , Aktualizované: 26.11.2023 18:06

Militantné hnutie Hamas odovzdalo v nedeľu Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy: 14 Izraelčanov a troch občanov iných krajín. Informovala o tom v nedeľu podvečer izraelská armáda, píšu agentúry AFP a DPA.

"Na základe informácií, ktoré sme dostali od Červeného kríža, boli Červenému krížu odovzdaní 14 izraelskí rukojemníci a traja rukojemníci z radov cudzincov," uvádza sa vo vyhlásení armády zverejnenom v tretí deň štvordňového prímeria medzi Izraelom a Hamasom, počas ktorého dochádza aj k prepúšťaniu palestínskych väzňov z izraelských väzníc.

Bezprostredne nebol známy presný počet Palestínčanov, ktorých Izrael prepustí v rámci tejto tretej výmeny.

Hamas v piatok počas prvého dňa prímeria prepustil prvých 24 z približne 240 rukojemníkov, ktorých zadržiava v Pásme Gazy od masívneho útoku na Izrael zo 7. októbra. Izrael výmenou za to prepustil 39 Palestínčanov. 

K podobnej výmene došlo aj v sobotu, keď militanti z Hamasu odovzdali Červenému krížu 17 rukojemníkov, zatiaľ čo z izraelských väzníc bolo prepustených 39 Palestínčanov.

Rukojemníci

Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného vysokého predstaviteľa USA informovala, že dnes bolo prepustené štvorročné izraelské dievčatko Abigail Edanová, ktorá má aj americké občianstvo. Oboch jej rodičov zavraždili ozbrojenci Hamasu.

Denník Times of Israel uverejnil zoznam prepustených Izraelčanov, v ktorom sa uvádza, že medzi nimi je deväť detí a štyri ženy. Veľký počet z nich bol zajatý v kibuci Nahal Oz a Kfar Aza. Z hudobného festivalu Supernova odvliekol Hamas do Pásma Gazy 25-ročného muža s ruským a izraelským občianstvom. Hamas dnes uviedol, že ruského občana prepustil na znak vďaky za postoj, ktorý Moskva zaujala ku konfliktu v Gaze.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok