Stretnutie so Zelenským: Česká predsedníčka snemovne Pekarová Adamová a predseda senátu Vystrčil sú na návšteve Kyjeva

25.11.2023 07:52

Česká predsedníčka snemovne Markéta Pekarová Adamová a predseda senátu Miloš Vystrčil sú na návšteve Kyjeva, spolu s ďalšími šéfmi parlamentov európskych krajín sa stretnú s Volodymyrom Zelenským.

Poplach a kryt

Kvôli leteckému poplachu zamierili českí politici priamo z vlakovej stanice do hotelového krytu. Kyjiv krátko pred ich príjazdom zažil nebývalo intenzívny ruský dronový útok.

Vstup do EÚ

Predsedovia oboch komôr českého parlamentu prišli na Ukrajinu v čase, kedy sa vedenie krajiny snaží presvedčiť EÚ, aby sa do konca roka oficiálne začali rozhovory o ukrajinskom vstupe do európskeho bloku. Českí politici to podporujú, EÚ však v tejto otázke nie je jednotná.

Dodávka zbraní

Rok a trištvrte od začiatku ruskej agresie sa Ukrajina tiež snaží zabezpečiť, aby jej európski spojenci pred náročnými zimnými mesiacmi nepoľavili v dodávkach zbraní. Očakáva sa, že českí predstavitelia, podobne ako zástupcovia parlamentov Belgicka, Fínska, Írska, Poľska a Estónska, naznačia svoju ochotu naďalej podporovať Ukrajinu v jej obrane proti Rusku.

Hladomor a zlé podmienky

Jednodňová návšteva je načasovaná tak, aby sa zhodovala s ukrajinskou spomienkou na obete hladomoru, ktorý vyvrcholil pred 90 rokmi. Podľa historikov sa jeho obeťou stalo až niekoľko miliónov Ukrajincov. Minulý rok obe komory českého parlamentu označili hladomor za genocídu spôsobenú sovietskym stalinským režimom.

Pekarová Adamová a Vystrčil sa v sobotu majú stretnúť aj so zástupcami krymských Tatárov, ktorí čelia útlaku odvtedy, ako Rusko obsadilo ukrajinský polostrov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok