Národnému parku Malá Fatra hrozí zrušenie, kompetentní navrhujú takéto riešenie

ta3/TASR
24.11.2023 15:36

Filip Kuffa a Richard Takáč vyjadrili svoj zámer zrušiť Národný park Malá Fatra. Alternatívou bude predefinovanie na prírodný park, v ktorom bude platiť nižší stupeň ochrany, informuje Denník N.

Malá Fatra_turistika_vratna_chleb
TASR/Daniel Stehlík

Rokovanie vraj neprebehlo

Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Národného parku Malá Fatra na prírodný park na ministerstve životného prostredia nebolo. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (SNS) to uviedol v súvislosti s výrokom štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Filipa Kuffu.

"Neviem, v akom kontexte to zaznelo. Realita je taká, že Malá Fatra nespĺňa základné štandardy národného parku," skonštatoval Taraba.

Cieľom rezortu je podľa ministra komunikovať aj s neštátnymi vlastníkmi lesov. Myslí si, že v Rakúsku či Nemecku aj vďaka týmto ľuďom často príroda prežila v takej peknej podobe, ako je.

Zonácia príde od nového roka

Zároveň potvrdil, že zonácia národných parkov od 1. januára prebehne a následne ju bude rezort otvárať.

"Práve Národný park Malá Fatra je špecifický v tom, že väčšina územia je vo vlastníctve neštátnych vlastníkov, teda miestneho obyvateľstva. Práve ich požiadavky a potreby boli v minulosti prehliadané," upozornil rezort.

Chcú na to pozrieť racionálne

Minister životného prostredia poveril štátneho tajomníka Filipa Kuffu, aby navštevoval národné parky s prebiehajúcou zonáciou a vychytal najabsurdnejšie situácie, ako napríklad na Muránskej planine.

Ministerstvo v priebehu marca plánuje zosumarizovať najväčšie výhrady a racionálne ich vyhodnotiť. Rezort podľa stanoviska nemá záujem znižovať stav, respektíve stupeň ochrany v národných parkoch a už vôbec nie v jadrovej, teda najprísnejšie chránenej zóne.

Pripustil však zmeny v okrajových častiach ochranných pásiem. "Cieľom je, aby proces zonácií prebehol v súzvuku s čo najširšou obcou a neboli pri tom ignorovaní ľudia, ktorí v dotknutých územiach žijú," dodalo ministerstvo.

Vyjadrenie tajomníka Kuffu

Štátny tajomník MŽP Filip Kuffa vo štvrtok (23. 11.) podporil iniciatívu vyhlásiť Malú Fatru za prírodný park. "My sme sa k tomu prihlásili aj pred voľbami a ostávame pri tom, že bude prvým prírodným parkom vyhláseným na Slovensku," uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s podujatím Dni zeleného lesa v Malej Fatre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok