Izrael prepustí 39 Palestínčanov za 13 rukojemníkov. Na väzňov budú čakať rodiny

24.11.2023 13:18 , Aktualizované: 24.11.2023 13:23

Izrael v piatok prepustí 39 palestínskych väzňov výmenou za 13 rukojemníkov, ktorých palestínske militantné hnutie Hamas drží v Pásme Gazy. Prepustených má byť 24 palestínskych žien a 15 palestínskych adolescentov mužského pohlavia, uviedol palestínsky politik Kadúra Fáris. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Väzni, ktorí pochádzajú z okupovaného Západného brehu Jordánu alebo z Jeruzalema, budú odovzdaní Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK) v izraelskom väzení Ofer o 16.00 h miestneho času," uviedol Fáris pre Reuters.

"MVČK prijme (palestínskych) väzňov, tých z Jeruzalema vráti do tohto mesta a tých zo Západného brehu Jordánu prevezie na úrad mesta Bitúnijá, kde ich budú čakať rodiny," dodal.

Prepustenie väzňov je súčasťou dohody o prímerí v Pásme Gazy, na ktorom sa dohodol Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas. Táto dohoda nadobudla platnosť v piatok o 07.00 h miestneho času. Prímerie sprostredkoval Katar a ide o prvé zastavenie bojov po takmer siedmich týždňoch vojny vyvolanej útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Porušil Izrael pravidlá?

Denník Haarec uviedol, že podľa Hamasu bolo sedem z 15 mladých väzňov, ktorých chce Izrael teraz prepustiť, zatknutých v predchádzajúcom roku. Podľa Hamasu sa tým porušujú pravidlá dohody o výmene väzňov za rukojemníkov, ktorá stanovuje, že prepustení by mali byť tí, ktorí sú vo väzení dlhšie. Denník Haaretz neuviedol, či táto podmienka nejakým spôsobom ohrozí dnešnú výmenu.

Izraelská väzenská služba v piatok ráno oznámila, že palestínski väzni, väčšinou tínedžeri a ženy, budú prevezení z väznice Ofer na kontrolné stanovište Bitúnijá, odkiaľ sa vrátia domov na okupovaný Západný breh.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok