Rusko pátra po aktivistovi. Ten pomáha mužom vyhnúť sa mobilizácii či bezpečne sa vzdať do zajatia Ukrajincom

ta3/tasr
24.11.2023 09:17

Po zakladateľovi projektu, ktorý už mnohým ruským záložníkom pomohol vyhnúť sa mobilizácii do vojny na Ukrajine, bolo v Rusku vyhlásené vnútroštátne policajné pátranie. Hľadaným je Grigorij Sverdlin, ktorý bol okrem toho minulý týždeň ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený aj na zoznam tzv. zahraničných agentov. Vo štvrtok o tom informovala britská stanica BBC.

Bojisko nie je pre každého. Ukrajine chýbajú vojaci, nie všetci muži sa hrdinsky hrnú na front
TASR/AP

Sverdlin, ktorý pred časom založil projekt nazvaný Choďte lesom, v rozhovore pre ruské exilové médiá uviedol, že o tom, že v Rusku bolo po ňom vyhlásené pátranie, nevie. Dodal, že od marca minulého roku žije mimo Ruska.

Projekt Choďte lesom vznikol na jeseň minulého roka, keď ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil tzv. čiastočnú mobilizáciu, ktorá sa podľa Kremľa bezprostredne týkala viac ako 300-tisíc ľudí.

Rady ako sa vzdať na fronte

Projekt funguje v rámci komunikačnej platformy Telegram, cez ktorú dobrovoľníci - vrátane právnikov a psychológov - záujemcom "radia bezpečné trasy na odchod z Ruska, informujú o miestach, kde sa možno ukryť pred povolaním do armády či pomáhajú so zozbieraním peňazí na letenky. Poskytujú aj rady ruským vojakom na Ukrajine, ako sa priamo na bojisku bezpečne vzdať do ukrajinského zajatia.“

Sverdlin v spomínanom rozhovore vyhlásil, že spolu s kolegami bude aj naďalej "pomáhať ľuďom, aby sa nezúčastňovali na tejto zločineckej a nezmyselnej vojne" na Ukrajine. Dodal, že pomoc poskytli už 19 541 ľuďom. Podľa jeho názoru záchrana ľudských životov "stojí za akýkoľvek počet trestných stíhaní".

Pred tým, ako Rusko vlani koncom februára rozpútalo vojnu proti Ukrajine, Sverdlin pôsobil ako riaditeľ nadácie Nocležka na  pomoc bezdomovcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok