Aktualizujeme Slovensko

Šutaj Eštok čelí odvolávaniu, minister sa obhajoval takmer hodinu. Šimečka: Ste poslušný nástroj pomsty

ta3/TASR
23.11.2023 13:35 , Aktualizované: 23.11.2023 16:24

Mimoriadna schôdza Národnej rady, na ktorej má minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) čeliť pokusu o odvolanie z funkcie, už začala. Rokovanie iniciovala opozícia. Plénum odsúhlasilo, že vo štvrtok budú rokovať až do prerokovania návrhu, a to aj po 19.00 h. O odvolaní ministra by mali hlasovať v piatok o 10.00 h.

Šutaj Eštok
TASR/Martin Baumann

Z funkcie by mal minister podľa opozície odísť pre čistky vo vedení polície. Hovorí aj o porušení zákona tým, že nekomunikoval s úradom pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo služby. Opozícia tiež kritizuje opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo.

Prihlásení do rozpravy

Do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) sa písomne v Národnej rade (NR) SR prihlásilo vyše 30 rečníkov, z toho siedmi za poslanecký klub. Záujem vystúpiť už prejavili aj niektorí ministri. Návrh na odvolanie ministra predniesol podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS), stanovisko vlády premiér Robert Fico (Smer-SD). Vystúpil aj minister vnútra.

Poslanci prihlásení písomne za klub môžu rečniť podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Odpoveď Šutaja Eštoka

Minister vnútra aj počas takmer hodinovej obhajoby na pôde parlamentu viackrát zopakoval, že trvá na zákonnosti svojho postupu. Z funkcie sa odísť nechystá a snahu opozície o jeho odvolanie označil za neopodstatnenú. S návrhom na ministrovo odvolanie nesúhlasí ani vláda.

Veľká časť návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie je postavená na rozhodnutiach súdov, ktoré sú zatiaľ neprávoplatné. Treba si počkať na právoplatné rozhodnutie. Tvrdí to Šutaj Eštok s tým, že pri postavení policajtov mimo službu zákon neporušil. Deklaruje, že akéhokoľvek policajta by postavil mimo službu, ak by bol podozrivý z úmyselného trestného činu. Rešpektuje právo opozičných poslancov navrhnúť odvolanie člena vlády.

Minister tiež pripomenul, že dotknutí vyšetrovatelia spolu s ďalšími policajtami po voľbách požiadali o štatút chráneného oznamovateľa a špeciálna prokuratúra im ho mohla prideliť. "Ak toto nie je organizovaná skupina, tak potom neviem, ako organizovaná skupina vyzerá," povedal s tým, že nechce spochybňovať význam úradu na ochranu oznamovateľov, no vznikal s iným cieľom. Má chrániť zamestnancov, ktorí napríklad oznámia korupčné konanie nadriadeného a ten by sa im chcel za to pomstiť vyhodením z práce. "Ale policajti majú korupciu vyšetrovať, nie ju oznamovať," myslí si.

Opozícia trvá na návrhu

Minister vnútra, o ktorom nezávislý súd skonštatuje, že porušil zákon a on sa následne tomu súdu vyhráža, nemá na svojom poste čo hľadať. V úvode schôdze k odvolávaniu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) to skonštatoval podpredseda parlamentu a šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

"Máme dve nezávislé rozhodnutia súdov, podľa ktorých minister v rozpore so zákonom odstavil funkcionárov policajného zboru, Kišša a Mašina. Minister dobre vedel, že títo dvaja policajti majú status chránených oznamovateľov, čiže na to potrebuje súhlas úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti," vyhlásil Šimečka s tým, že minister o súhlas nepožiadal.

Šutaj Eštok je podľa neho "poslušným nástrojom pomsty" voči príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí vyšetrovali kauzy vlád Smeru-SD. Myslí si, že jeho agendou je slúžiť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). "Slovensku majú vládnuť ľudia, ktorí sa vo svojom remesle vyznajú, ktorí konajú v prospech ľudí a nie v prospech svojho pána," uzavrel.

Ľubomír Galko (Slovensko, Za ľudí, KÚ) reagoval, že minister ho svojou obhajobou nepresvedčil. "Ani jeden z vašich predchodcov by takýto štýl ani formu nezvolil," skonštatoval.

Michal Truban (Progresívne Slovensko) označil prejav ministra za plný klamstiev a zastrašovania. Minister podľa neho robí všetko pre to, aby sa policajti zľakli a neoznamovali nekalé praktiky. Truban ho uistil, že existuje veľa čestných policajtov.

Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) ministrovi pripomenula znenie zákona. Ten podľa nej hovorí, že policajta musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovania jeho konania a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin. Trestné stíhanie je podľa nej len jednou z podmienok, zároveň sa musí posudzovať, či ponechanie vo funkcii ohrozuje záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovania. "Ak ste toto posúdenie nerobili, konali ste v rozpore s týmto ustanovením," odkázala Šutajovi Eštokovi.

Koalícia v defenzíve

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má plnú dôveru premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Predseda vlády to deklaroval v úvode diskusie o návrhu na odvolanie ministra v pléne Národnej rady (NR) SR. Odmieta argumenty opozície. Deklaroval, že vláda rešpektuje právo poslancov predložiť návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi. Nesúhlasí však s tvrdeniami opozície o opatreniach na hraniciach, s výhradami k personálnym zmenám v polícii ani so slovami o pomste.

"Hovoríte o pomste preto, lebo nesúhlasíte s rozhodnutiami ministra vnútra a považujete ich za rozhodnutia, ktoré nie sú v súlade s právnym poriadkom. To je váš legitímny názor, ja vám ho brať nebudem," povedal Fico a poukázal na rozdiel právnych názorov aj na rozhodnutia niektorých súdov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok