Platíme ich aj my: Poslanci si mesačne prídu na tisíce a zarobia viac ako ministri

ta3/Martin Belej
23.11.2023 13:21

Platy politikov sa na Slovensku počítajú na základe výšky priemernej nominálnej mzdy. Základná poslanecká mzda je tvorená trojnásobkom priemernej nominálnej mzdy. Minulý rok bola určená na základe celoštátnych údajov Štatistickým úradom na 1 304 eur, približuje portál Zmudri G. Treba však podotknúť, že v článku hovoríme o hrubej mzde.

Platy.png

Výplatná páska prezidentky

Výplata hlavy štátu je najvyššia spomedzi všetkých zástupcov občanov. V roku 2023 je suma, ktorú mesačne dostáva Zuzana Čaputová stanovená na štvornásobok poslaneckého základu, k čomu sa pridávajú aj paušálne náklady. Výsledná suma je vo výške 16 976 eur.

Zuzana Čaputová/Robert Fico ta3 Zuzana Čaputová/Robert Fico

Plat ministrov

Portál Zmudri G približuje situáciu s platmi ministrov. Na tejto pozícii si politik zarobí menej ako na stoličke poslanca. Ich odmena za prácu sa odvíja od základnej poslaneckej mzdy, ktorá sa násobí koeficientom 1,5. Kvôli minuloročnému zmrazovaniu platov sa táto suma počíta na základe základnej mzdy poslancov v roku 2021, čo bolo 3 060 eur. Aktuálna ministerská suma je teda 4 590 eur.

Paušálne náhrady sa dotýkajú aj ministrov. Vďaka ním si zarobia mesačne 5 561 eur. Ešte vyšší plat ma predseda vlády. Ten si prilepší aj o paušálnu náhradu 1 191 eur a príplatok za funkciu vo výške 746 eur. Čo je spolu 6 527 eur mesačne.

Platy členov vlády SR ta3 Platy členov vlády SR

Výplatná páska poslanca

Jednotlivé platy konkrétnych poslancov sa môžu líšiť. V základe je plat pre každého na poste poslanca trojnásobok priemerného zárobku bežného Slováka. V roku 2023, ide o spomínanú sumu 1 034.

To znamená 3 912 eur mesačne. Za rok zarobí poslanecká stolička minimálne 46 944 eur. Ak má poslanec ďalšie funkcie v parlamente, k základu si vie prilepšiť.

V národnej rade dostane predseda navyše 497 eur a podpredseda 361 eur. Predseda výboru 165 eur a podpredseda výboru 82 eur.

Okrem príplatkov za funkcie, fungujú aj paušálne náhrady. Tie majú pokrývať poslanecké náklady ako ubytovanie alebo dopravu. Líšia sa podľa trvalého pobytu.

Za trvalý pobyt v Bratislavskom kraji sa paušálna náhrada vyšplhala do výšky 2 348 eur. Vo všetkých ostatných krajoch zarobia 2 739 eur mesačne.

Ak poslanec zastáva aj mimoparlamentnú funkciu, napríklad primátor v meste, dostáva ďalší príplatok v maximálnej výške minimálnej mzdy na Slovensku. Teda najviac 700 eur.

Platy členov NR SR ta3 Platy členov NR SR
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok