Český prezident Pavel prijme slovenského premiéra na hrade. Fico sa stretne aj so súčasnými i bývalými českými politikmi

23.11.2023 10:47

Prezident Petr Pavel prijme v piatok popoludní na Pražskom hrade nového slovenského premiéra Roberta Fica. Informoval o tom dnes tlačový odbor prezidentskej kancelárie na svojej internetovej stránke. Podľa organizátorov sa stretnutie uskutoční bez prístupu novinárov.

Petr Pavel
Foto: TASR/AP

Fico, ktorého vláda v utorok získala dôveru, dopoludnia navštívi Strakovu akadémiu, kde bude rokovať s premiérom Petrom Fialom (ODS). Predpoludním sa slovenský premiér stretne s predsedom Senátu Milošom Vystrčilom (ODS) a ďalšími členmi hornej komory parlamentu na pracovných raňajkách vo Valdštejnskom paláci.

Fico sa počas kampane ohradil voči výrokom českých politikov, ktorým odkázal, aby sa nemiešali do slovenských záležitostí. Reagoval tak na vyjadrenia českého prezidenta a ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti), ktorí sa vyjadrili, že sú znepokojení vývojom na Slovensku a musia ho pozorne sledovať.

Fico sa stretne s bývalými politikmi

Fico, dlhoročný politik, bol naposledy premiérom Slovenska pred viac ako piatimi rokmi. Z funkcie odstúpil v roku 2018 v dôsledku politickej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala jeho novú vládu koncom októbra.

Podľa medializovaných informácií sa má Fico v Prahe stretnúť aj s bývalými politikmi či predstaviteľmi opozície. S bývalým prezidentom Václavom Klausom plánuje náhradný termín, pretože bývalý český premiér a prezident sa zúčastňuje na konferencii v Zürichu a nebude sa môcť včas vrátiť, povedal Petr Macinka z Inštitútu Václava Klausa.

Klaus aj bývalý prezident Miloš Zeman vyjadrili pred voľbami podporu slovenským sociálnym demokratom. Klaus vo svojej povolebnej gratulácii Ficovi uviedol, že jeho víťazstvo je zaslúžené. "Ukázalo sa, že volič uveril dôveryhodnému politikovi, ktorému záleží na jeho krajine, a nie na uspokojení silnej mediálne podporovanej komunity, ktorá sa usiluje o niečo úplne iné," napísal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok