Slováci získali striebro v štvorkajaku, tesne predbehli Česko

TA3 TASR SITA
20.8.2016 15:19

Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na OH v Riu de Janeiro striebro. Úradujúci majstri sveta finišovali v A-finále K4 na 1000 m na druhom mieste za suverénnymi Nemcami.

Skvelý finiš

Pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku je to štvrtá olympijská medaila v ére samostatnosti. Káštvorka sa na Lagoa Stadium postarala o štvrtý cenný kov pre SR v Riu. Zlato vybojovali v Brazílii vodní slalomári bratranci Ladislav a Peter Škantárovci (C2) a Matej Tóth v chôdzi na 50 km. Striebro ukoristil na divokej vode Matej Beňuš (C1).

Slovenský štvorkajak sa držal od úvodných metrov na druhej pozícii za Nemcami, ktorí to rovnako ako v piatkovej rozjazde od štartu napálili. Dvesto metrov pred cieľom sa na druhú priečku dostali Česi, no Slováci sa vďaka skvelému finišu vrátili na striebornú pozíciu. Vlček, ktorý v cieli prevrátil loď, sa pri piatom olympijskom štarte dočkal tretej medaily v kráľovskej disciplíne a zaradil sa medzi kanoistické legendy.

V Sydney 2000 bol desaťnásobný majster sveta štvrtý, v Aténach 2004 bronzový, v Pekingu 2008 v jednej lodi s Tarrom strieborný. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončil najúspešnejší slovenský kajakár v histórii v K4 šiesty.

Patrili medzi topfavoritov

S myšlienkou dať dokopy dvoch skúsených harcovníkov s dvomi mladíkmi prišiel vlani bývalý kajakár Štefan Viszlay. Novozložená loď vyletela na výslnie ako kométa. Po treťom mieste na podujatí Svetového pohára v nemeckom Duisburgu triumfovala v auguste na MS v Miláne. Premožiteľov na olympijskom kilometri nenašla ani na tohtoročných ME v Moskve.

Už na OH v Aténach patril slovenský štvorkajak medzi topfavoritov. Bratia Richard a Michal Riszdorferovci, Vlček a Juraj Bača na vrcholných podujatiach dva roky valcovali konkurenciu, deň D im však nevyšiel podľa predstáv. Vo finále nestačili na Maďarov ani na Nemcov. O štyri roky neskôr v Pekingu nahradil Baču na poste zadáka Tarr a káštvorka si o stupienok polepšila. Vo finále finišovala druhá za Bielorusmi.

Pred londýnskou olympiádou nastali trenice okolo zloženia posádky. V anglickej metropole slovenská vlajková loď štartovala bez bratov Riszdorferovcov s novým "háčikom" Petrom Gellem a Martinom Jankovcom. Na méte 250 m ešte figurovala na medailových priečkach, v závere však zaostala za konkurentmi a v cieli bolo z toho napokon iba šieste meisto.

Koniec vraj veľmi bolel

"Záver strašne bolel, ale stálo to za to! Zažívame fantastické pocity a pre mňa je táto tretia olympijská medaila azda najvzácnejšia minimálne preto, lebo tie pocity sú čerstvé," vyhlásil pre RTVS Erik Vlček. "Experti hovoria, že to chce čas, kým sa posádka štvorkajaka zladí a v konkrétnom zložení dozreje. My sme na to mali približne rok a vyšlo to," skonštatoval Juraj Tarr.

"Je to neopísateľný pocit, úplne úžasné, sme veľmi šťastní," povedal Denis Myšák. "Dali sme do toho maximum - všetko, čo v nás bolo. Koniec naozaj veľmi bolel, ale oplatilo sa zniesť to," uviedol Tibor Linka.

K4 mužov na 1000 m - A-finále

1. Nemecko (Max Rendschmidt, Tom Liebscher, Max Hoff, Marcus Gross) 3:02,143 min

2. Slovensko (Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka) 3:05,044

3. Česko (Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba) 3:05,176

4. Austrália (Ken Wallace, Riley Fitzsimmons, Jacob Clear, Jordan Wood) 3:06,731

5. Španielsko (Javier Hernanz-Agueria, Rodrigo Germade, Óscar Carrera, Ínigo Peňa) 3:06,768

6. Portugalsko (Fernando Pimenta, Emanuel Silva, Joao Ribeiro, David Fernandes) 3:07,482

7. Francúzsko (Arnaud Hybois, Etienne Hubert, Sébastien Jouve, Cyrille Carré) 3:07,488

8. Srbsko (Marko Tomičevič, Milenko Zorič, Dejan Pajič, Vladimir Torubarov) 3:10,241

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok