Zahraničné banky pripravujú odchod z Londýna, čakajú na štart Brexitu

TASR
20.8.2016 12:26

Väčšie zahraničné investičné banky, ktoré majú európsku centrálu v Londýne, už pracujú na plánoch svojho odchodu z britskej metropoly. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenované zdroje z bankového sektora.

Zahraničné banky pripravujú odchod z Londýna, čakajú na štart Brexitu
SITA/AP

Pár týždňov po Brexite

Viaceré banky plánujú začať s procesom sťahovania pracovných pozícií z Británie pár týždňov po tom, ako vláda v Londýne oficiálne odštartuje Brexit. Agentúre Bloomberg to prezradili zdroje zo štyroch najväčších bánk. Britskí voliči v júni hlasovali za odchod krajiny z EÚ, ale vláda zatiaľ o vystúpenie z bloku oficiálne nepožiadala, plánuje tak urobiť až na budúci rok.

Banky sa však už teraz začali pripravovať na odchod, čo signalizuje, že sa možno presunú rýchlejšie, ako tvrdia vo svojich vyhláseniach, v ktorých vyzývajú na trpezlivosť.

Prípravy na sťahovanie tak odrážajú strach bánk z nedostatočne jasných plánov britskej vlády na ochranu ich postavenia a postavenia londýnskeho finančného centra v Európe. Obávajú sa, že banky s oficiálnym sídlom v Británii stratia po Brexite právo voľne predávať svoje služby v EÚ.

Firmy nechcú riskovať

Andrew Gray, šéf oddelenia finančných služieb v spoločnosti PwC, ktoré sa venuje Brexitu, uviedol, že tento rok sa banky sústredia na pochopenie potenciálnych scenárov, svojich možností a na plány pre mimoriadne prípady.

Pripomenul, že realizácia niektorých plánov si vyžaduje čas a veľké firmy si nemôžu dovoliť čakať do 1. januára 2019 (kedy by Británia podľa predbežných odhadov mala vystúpiť z EÚ) a riskovať, že nebudú môcť po tomto dátume podnikať v únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok