Neohlásená návšteva v Kyjeve. Na Ukrajinu prišiel nemecký minister obrany, aby potvrdil ďalšiu podporu

21.11.2023 08:17

Do ukrajinskej metropoly pricestoval nemecký minister obrany Boris Pistorius, deň potom, čo v Kyjeve rokoval šéf Pentagónu Lloyd Austin. Návštevu v utorok ráno oznámilo nemecké ministerstvo obrany s tým, že hlavným cieľom je potvrdiť nemeckú podporu krajine, ktorá sa skoro 21 mesiacov bráni ruskej agresii.

Pistorius
Foto: X/KyivPost

Podľa denníka Bild dorazil Pistorius do Kyjeva o 05:00 miestneho času (04:00 SEČ). Do metropoly sa vrátil po takmer desiatich mesiacoch, na začiatku februára tu oznámil plán dodať napadnutej krajine vyše 100 tankov Leopard 1.

"Som tu, aby som sľúbil ďalšiu podporu," uviedol v utorok ráno podľa reportéra Bildu. Denník Ukrajinska pravda uvádza, že Pistorius bude rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom obrany Rustemom Umerovom o vojenskej pomoci a výcviku ukrajinských vojakov. Tiež plánuje položiť veniec na Námestí Nezávislosti.

Výročie Majdanu

Pistorius prišiel na Ukrajinu desať rokov po tom, čo na takzvanom Majdane začali manifestácie volajúce po približovaní k Európskej únii. Návšteva zároveň prichádza v čase, keď sa front na východe Ukrajiny príliš neposúva a kedy spojencov Kyjeva zamestnáva vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Západní lídri aj po viac ako roku a pol bojov sľubujú, že Ukrajina môže ďalej počítať s ich podporou. Berlín nedávno ohlásil, že v budúcom roku zdvojnásobí vojenskú pomoc Ukrajine. Americký minister obrany Austin v pondelok ohlásil nový balík vojenského vybavenia a uisťoval o "neochvejnej" podpore USA, akokoľvek sa nad ňou vznášajú otázniky kvôli situácii v Kongrese a nadchádzajúcim voľbám. Kyjev tiež tento mesiac navštívil britský expremiér David Cameron po tom, čo bol menovaný šéfom diplomacie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok