Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú víťazku Eurovízie: Kritizovala vojnu i armádu

ta3/ČTK
20.11.2023 13:21

Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú speváčku Džamalu, ktorá v roku 2016 zvíťazila v medzinárodnej piesňovej súťaži Eurovízie a v minulosti kritizovala ruskú inváziu na Ukrajinu aj anexiu Krymu. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na databázu hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra.

jamala eurovízia 1140px (TASR AP)
TASR/AP

Speváčka krymskotatarského pôvodu, občianskym menom Susana Džamaladinovová, opakovane verejne odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine. Zastáva sa aj krymských Tatárov, ktorí podľa správ o stave ľudských práv na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom čelia represiám.

"Džamaladinovová Susana Alimovňa. Hľadaná podľa článku trestného zákonníka Ruskej federácie," uvádza sa v databáze ministerstva vnútra.

Na základe akého trestného činu sa po speváčke pátra, databáza neuvádza. Podľa portálu Mediazona bola v neprítomnosti obvinená z "šírenia nepravdivých informácií" o ruskej armáde, pričom hľadanou osobou je už od polovice októbra.

V súťaži Eurovízie zvíťazila Džamala s piesňou 1944 o deportáciách krymských Tatárov z rozkazu sovietskeho vládcu Josifa Stalina počas druhej svetovej vojny. Aj keď v texte piesne nebola zmienka o ruskej okupácii Krymu, časť ukrajinskej verejnosti pieseň chápala aj ako protest proti násilnému záboru ukrajinského polostrova Ruskom na jar 2014. Moskva skladbu odsúdila ako politickú provokáciu.

Pozrite si archívnu reportáž o víťazstve Džamaly v Eurovízii v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok