V Južnom Sudáne vraj verbujú aj deti, armáda obvinenia popiera

TA3 ČTK
19.8.2016 19:19

Južný Sudán sa chystá na ďalšiu vojnu a do bojov s prívržencami bývalého viceprezidenta hodlajú nasadiť aj deti. Uvádza sa to v internom dokumente OSN, o ktorom informovala agentúra AP. Nasadenie detských vojakov sa považuje za vojnový zločin.

Juhosudánska armáda obvinenia poprela. Prezident Salva Kiir podľa OSN poveril náborom detských vojakov jedného z vysokých politikov, ktorý pomocou zastrašovania regrutoval chlapca z jednej dediny. Ich presný počet nie je známy, niektorí vraj mali len 12 rokov. Správa naznačuje, že nábor detských vojakov sa odohral krátko po tom, čo Bezpečnostná rada OSN schválila vyslanie ďalších 4000 príslušníkov mierových síl do Južného Sudánu.

Tento krok reagoval na obnovenie bojov v hlavnom meste Džube. Hovorca juhosudánskej armády povedal, že mladíci, ktorí sa pridávajú k vojsku, tak robia dobrovoľne. O nedávnom nábore detí vraj nevie. Medzinárodný trestný súd považuje za vojnový zločin regrutovanie detí a mladistvých do 15 rokov.

Podľa zástupcu Detského fondu OSN regrutovali detských vojakov vládne i opozičné sily. Len tento rok vraj nastúpilo k juhosudánskymi ozbrojeným skupinám najmenej 650 detí. Od začiatku občianskej vojny v decembri 2013 sa detskými vojakmi stalo približne 16 000 mladistvých.

Vlani americký prezident Barack Obama vydal pre Južný Sudán čiastočnú výnimku zo zákona o prevencii detských vojakov z roku 2008. Tento krok umožnil Spojeným štátom naďalej poskytovať Južnému Sudánu vojenskú pomoc na podporu mierového procesu v krajine, uviedla AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok