Turci na letisku varujú pred Švédskom, vraj je to krajina znásilnení

TASR
19.8.2016 18:34

Nápis, ktorý označuje Švédsko ako krajinu znásilňovania, sa objavil na informačnom pútači na medzinárodnom letisku v Istanbule. Podľa tureckých médií tak Ankara zrejme nepriamo odráža kritiku, ktorej Turecko čelí v Európe ohľadom vlastných právnych predpisov týkajúcich sa sexuálneho zneužívania.

Turci na letisku varujú pred Švédskom, vraj je to krajina znásilnení
twitter.com/Haaretz.com

Určené cestujúcim

Na informačnej obrazovke, ktorá sa nachádza v odletovej hale Atatürkovho letiska, si cestujúci môžu prečítať v turečtine a v angličtine: "Určené cestujúcim: Vedeli ste, že Švédsko má najvyššiu mieru znásilnenia na svete?".

 

Spolu s ním je pri nápise ofotografovaná prvá strana provládneho periodika Günes, na ktorej je napísané: Švédsko, krajina znásilňovania. Podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu si reklamu objednala súkromná spoločnosť. Nápis už kritizovali švédsky premiér Stefan Löfven a ministerka zahraničia Margot Wallströmová.

Kontroverzné rozhodnutie

Turecko protestovalo minulý týždeň proti podobnému nápisu na letisku vo Viedni, ktoré údajne uvádzal, že "Turecko umožňuje pohlavný styk s deťmi mladšími ako 15 rokov".

 

Viedeň reagovala na júlový výrok tureckého ústavného súdu. Odporučil vypustiť z trestného zákonníka pasáž, ktorá označuje za sexuálne zneužitie akýkoľvek sexuálny akt s dieťaťom mladším ako 15 rokov.

Turecká vláda oficiálne tvrdí, že bojuje proti sexuálnemu zneužívaniu detí a že stále platí, že legálnou hranicou pre sexuálny styk je 18 rokov. Wallströmová zrejme vyvolala terajšiu tureckú reakciu, keď na twitteri v reakcii na súdne výrok napísala, že je potrebné prinútiť Turecko zrušiť povolenie sexu s deťmi mladšími ako 15 rokov. "Deti je potrebné pred násilím a sexuálnym zneužívaním brániť viac, nie menej," napísala.

 

Turecko si pre to predvolalo švédskeho veľvyslanca a minister zahraničia Cavusoglu označil komentár Wallströmovej za škandalózny a založený na ohováraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok