Aký vplyv má zvyšovanie úrokových sadzieb na ekonomiku a akciový trh?

ta3
21.11.2023 14:34

Podnikateľom sa predražuje financovanie v podobe úverov či rozvojového kapitálu, keďže investori aj banky požadujú vyššie sadzby. Ako sa bude vyvíjať situácia v ďalších mesiacoch? O tom, či už máme definitívny koniec zdražovania hypoték, debatovali odborníci na konferencii televízie ta3 Finančný trh 2023.

Európska centrálna banka naplnila očakávania, opäť zvýšila úrokové sadzby
TASR/AP

Slovenské banky navyšujú úrokové sadzby a to podľa výkonného riaditeľa Finančného kompasu Mateja Dobiša nekorešponduje s tým, čo sa deje v prostredí Európskej centrálnej banky.  

„Ak sa pozrieme na tie konkrétne úrokové sadzby, tak tá najlacnejšia sa pohybuje na úrovni od 3,98 percent pri ročnej fixácii aj trojročnej a ak ideme do tých dlhších fixácií na úrovni päťročnej, tam už pozorujeme prechod cez 4 percentá,“ povedal a dodal, že budeme radi, ak sa nenaplní český scenár a nebudeme mať úroky vo výške zhruba 7 percent, ako je to u našich západných susedov.

Podľa Maroša Ďurika, Investment Advisory Director – WOOD & Company, v Českej republike môžeme vidieť, že investori hľadajú priestor na krátkodobé zhodnocovanie peňazí a menej sa pozerajú po nejakých dlhodobých investíciách. Berú to podľa neho tak, že bližšia košeľa, ako kabát.  

Myslí si, že každý kto pracuje s cudzími peniazmi by mal ukázať aj to, ako on sám investuje, či jeho investičná integrita je skutočná. „To je aj dôvod prečo ukazujem, ako investujem, pretože moji klienti majú tie isté produkty, ako mám ja, investujú do toho istého. Takže vidia, že naozaj nevymýšľam niečo, čo by som si sám nekúpil,“ tvrdí.

 CEO a majiteľ spoločnosti Wealth Effect Management Peter Štadler konštatoval, že napriek šokujúcim udalostiam, ktoré sa dejú posledné tri roky, klienti našťastie nespanikárili. „Treba byť veľmi opatrí v tom, že neutekajme veľmi rýchlo z akciových trhov. My sme tiež v rámci spoločnosti hlavne zameraní na akciový segment. Teraz treba nájsť podľa mňa nejaký prienik, to znamená ísť do zaujímavejších dlhopisových riešení. Hľadať tie bezpečné prístavy,“ dodal. 

Momentálna situácia je normálna

Podľa CEO investičného kouča a papučového investora Norberta Nepelu vývoj na trhu dlhopisov a úrokových sadzieb spôsobil zaujímavú vec. „Tým, že išli úrokové sadzby hore, ceny dlhopisov išli výrazne dole, čo dalo spoločnostiam, ktoré majú relatívne silnú cash pozíciu, možnosť odkúpiť si svoj vlastný dlh predčasne za výrazne nižšiu cenu, ako by museli splatiť pri splatnosti,“ myslí si. 

Čo sa týka realít, externý vplyv je minimálne pri tých verejne obchodovaných podľa neho taký, že trhy dnes naozaj vážia veľmi citlivo zadlženie toho ktorého realitného fondu. Konštatoval, že aktuálny predpoklad je, že vyššie úrokové sadzby tu budú dlhšie a budú vyššie, ako sme boli zvyknutí. Zdôraznil, že nie sú vyššie, ako je dlhodobý priemer.

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš doplnil, že momentálna situácia s úrokovými sadzbami je normálna, skôr nenormálne boli tie úroky predtým. 

„Úrokové sadzby, ktoré boli doteraz, boli poddimenzované, čo sa podpísalo aj na vysokých cenách nehnuteľností naprieč celým Slovenskom a spôsobilo to vlastne to, že tomu záujemcovi sa tá nehnuteľnosť ešte viac vzďaľovala, pretože na ňu nemal peniaze. Nebolo to nič dobré pre záujemcov a nebolo to nič dobré pre realitný trh. Konkrétne ten náš bol označovaný európskou centrálou ako vysoko nadhodnotený,“ povedal. 

Vo videu sa dozviete aj aký podiel zlyhaných úverov očakávajú po zmene úrokovej sadzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok