Odborníci radia, na čo si dať pozor pri investovaní do akcií a dlhopisov

21.11.2023 13:57

Hovorí sa, že v každej kríze je vhodné investovať. Je teda teraz správny čas? Na čo si dať pozor pri investovaní, úveroch a v čom vám bankári alebo agent nemusia dať správne rady? Odpovede priniesla konferencia televízie ta3 Finančný trh 2023.

Rastúci dlh či zhoršujúce sa verejné financie. USA stratili najvyššiu investičnú známku
Foto: TA3

Svet sa v súčasnosti zmenil aj čo sa týka investovania. Trhy okrem iného ovplyvňujú aj geopolitické zmeny za ostatných 40 rokov, kedy máme najviac obetí, ktoré padli v rámci vojnových konfliktov.

Člen predstavenstva Tatra Asset Management Michal Májek konštatoval, že okrem vojnových konfliktov je problémom aj inflácia. „Ďalej vidíme veľké trenice medzi veľmocami, či už medzi USA a Čínou, alebo západným blokom a nazvime to takým, že zvyškom sveta a ktoré častokrát samozrejme môžu priniesť nijakú eskaláciu nečakanú a nechcenú,“ myslí si.

Výkonnosti akcií sa v dôsledku týchto zmien do budúcnosti skôr znižujú a naopak zásadná zmena je, že sa zvýšil potenciál dlhopisov, ktoré boli pre väčšinu investorov nezaujímavé, dodal.

Pre konzervatívneho investora majú podľa neho dlhopisy v tomto období jednoznačné zmysel, ale  myslí si, že aj pre dynamickejších investorov bude mať najbližších 10 rokov zmysel, aby do svojho akciového portfólia primiešali aj dlhopisy, pretože to zníži rizikovosť celého portfólia.

Investičný analytik J&T BANKY Stanislav Pánis takisto súhlasí, že svet sa za posledné dekády zmenil.

„Nastáva tu koniec konca dejín, keď máme zvýšené geopolitické napätie, keď budeme mať, nepovedal by som, že globalizáciu, ale spomalenie tempa globalizácie. Aby som to rozmenil na drobné za ostatných niekoľko, povedzme posledných 30 rokov rástlo tempo svetového obchodu rýchlejšie ako tempo svetovej ekonomiky. Budeme tu mať vyššie inflačné tlaky, obdobie nulových úrokových sadzieb je nadlho preč a je možné, že sa nevrátia nikdy, pretože z dlhodobého hľadiska tie nulové úrokové sadzby boli absolútnou anomáliou,“ myslí si a dodal, že keď si zoberieme štruktúru alebo výšku úrokových sadzieb za posledných 5 000 rokov, pretože aj také štatistiky vraj sú, tak dlhodobý priemer je 4 až 5 percent.

Ďalším veľkým problémom je vysoké zadlženie, ktoré sa populistickí politici vo svete, ale aj u nás budú snažiť riešiť zvyšovaním daní. Očakáva, že kombináciou vyšších úrokových sadzieb, pomalšieho ekonomického rastu a vyššieho daňového zaťaženia, nasledujúcu dekádu budeme mať relatívne podpriemerné zhodnotenie akciových trhov.

Investovanie online

Na popularite, hlavne v mladšej generácií, získava online investovanie. „Záujem o investovanie je naprieč generáciami, ale ten záujme mladých ľudí je enormný. Zvýšil sa v súvislosti s pandémiou, ľudia boli doma, tak si zisťovali informácie  a keďže mali viac času, tak sa vrhli do investovania,“ tvrdí CEO a zakladateľ Portu Radim Krejčí.

Nemyslí si, že by ľudia nemali investovať do akcií a každý by si mal radšej nakúpiť dlhopisy. „Ja si myslím, že práve pro toho nového laického investora je dôležité mať aj ďalej diverzifikované portfólio zložené z akcií, dlhopisov, prípadne iných zložiek alternatívnych investícií,“ dodal. Krízy sú podľa neho práve vhodným obdobím, aby sme začali s investovaním. 

Rozdiel medzi českými a slovenskými investormi priblížila výkonná riaditeľka Asociácie pre kapitálový trh Českej republiky Jana Brodani. „Pozerala som sa na nejaké dáta a bola som veľmi prekvapená, že po rokoch kedy plusmínus českí a slovenskí investori na tom boli veľmi podobne z pohľadu toho akým spôsobom a do čoho investujú, tak práve teraz sa nám tie nožničky trošičku rozchádzajú,“ konštatovala.

U našich západných susedov sú momentálne jednotkou dlhopisové fondy, kým na Slovensku zmiešané akciové portfólia.

Pri porovnaní mužov a žien, vychádza, že ženy sa tak do investovania nehrnú. „Dôvody, pre ktoré ženy neinvestujú sú v podstate stále tie isté. Je tam obava, že človek príde o tie peniaze verzus im až toľko nejde o ten výnos. Výnos nehrá prím, pre ženy je pohľad bezpečnosti veľmi významný,“ dodala. 

Head of Erste Asset Management GmbH Pavol Vejmelka pripomenul, že je dobré vedieť ako sa trh správa. „Akciové trhy zaznamenávajú pokles desať percent v priemere zhruba raz do roka, čo je dobré si zapamätať. Čo sa týka nejakej významnejšej, možno dokonca až 50 percent korekcia tá bola naposledy v roku 2008-2009, keď bola veľká finančná kríza. Toto je niečo naozaj extrémne výnimočné a bežný klient, pokiaľ má v portfóliu pravidelné investičné sporenie, investuje do akcií a investuje na dlhodobý investičný horizont, tak takáto korekcia by ho nemala ovplyvniť ani jeho stratégiu,“ povedal.

Priznal, že jeho najhoršie investičné rozhodnutie bolo, že neinvestoval v čase, kedy bol na to vhodný čas, kedy zaznamenali akcie výraznejší pokles. Bolo tomu napríklad aj počas pandémie kovidu, kedy akcie zaznamenali prepad 30 percent. 

Vo videu sa dozviete do čoho je vhodné investovať a ako v množstve finančných agentov, z ktorých väčšina skončí neúspechom, spoznať toho šikovného?

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok