Rakúsky minister sa chce postarať o utečencov bez práce, chystá zákon

TA3 ČTK
18.8.2016 15:37

Rakúsky minister pre integráciu Sebastian Kurz požaduje, aby nezamestnaní azylanti povinne prijímali verejnoprospešné práce za symbolickú odmenu. Opatrenie má zahŕňať pripravovaný zákon o integrácii. Minister chce aj zníženie garantovaného minimálneho príjmu pre nových azylantov a aj zákaz úplného zahaľovania moslimských žien.

Rakúsky minister sa chce postarať o utečencov bez práce, chystá zákon
SITA/AP

Kto prácu odmietne, zníži sa mu podpora

Kurz novinárom predstavil plán sprísnenia legislatívy týkajúcej sa cudzincov. Zastrešujúci nový zákon o integrácii má byť dopracovaný počas nasledujúcich šiestich mesiacov. Norma okrem iného prizná cudzincom právny nárok na kurzy nemčiny, pri ktorých ale budú musieť spolupracovať.

Hlavnou zmenou bude podľa Kurza zavedenie verejnoprospešných prác, ako je udržiavanie verejných plôch či pomoc v sociálnych zariadeniach. Týmto činnostiam by sa nezamestnaní azylanti mohli za symbolickú odmenu venovať 15 až 30 hodín týždenne. Ak utečenci tieto práce odmietnu, má sa im znížiť sociálna podpora.

Zákaz zahaľovania moslimiek

Kurz chce aj zníženie minimálnej sociálnej podpory pre nových prichádzajúcich azylantov. Na tento príjem by mali mať v plnej výške nárok až po piatich rokoch legálneho pobytu. "Musí existovať rozdiel medzi tými, ktorí sú tu čerstvo a tými, ktorí už niečo (do systému) zaplatili," vysvetlil.

Minister tiež povedal, že zváži zákaz úplného zahaľovania moslimských žien. Podľa neho nejde o náboženský, ale"protispoločenský" symbol. Agentúra APA pripomenula, že minister ešte pred dvoma rokmi volanie po tomto zákaze odmietol.

Minister poznamenal, že svoje návrhy konzultoval s koaličnými sociálnymi demokratmi. Kurz je členom rakúskej Ľudovej strany a zároveň ministrom zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok