Reportér v Gaze: Všade je cítiť pach spáleného mäsa. Všetko je prázdne, je to mesto bez civilistov

Izraelská armáda postupne obsadzuje severnú časť Pásma Gazy. Terén je tam husto zastavaný a neprehľadný. Každý deň dochádza k stretom medzi teroristami z Hamasu a Izraelčania. Tí čelia stále väčšej kritike za údajné útoky na civilné objekty, informuje o tom CNN.

Israel_Palestinians840639.jpg
Foto: TASR/AP

Reportér opisuje situáciu

Kilometre a kilometre skazy. Tak vyzerá severná časť Gazy. Skupina reportérov sa pod ochranou izraelskej armády vydala priamo do centra bojov. Medzi nimi bol aj Nic Robertson z americkej CNN. Podmienky pre novinárov sú prísne, nesmú napríklad natáčať tváre vojakov a s reportérmi hovorí iba niekoľko vybraných dôstojníkov.

Zničená Gaza

Všade naokolo je vidieť stovky zničených budov a ulíc. "Obchody, domy. Všetko je prázdne. Je to mesto bez civilistov. Izraelskí vojaci nám hovorili, že vo vnútri obchodov našli protitankové granáty a náboje do raketometov. Hamas ich chcel použiť proti postupujúcej izraelskej armáde," opisuje Robertson.

Bombardovanie Gazy

Po niekoľkých kilometroch konvoj zastavil na veliteľskom stanovisku. Vojaci bývajú v obhorených budovách. "Každá budova, na ktorú sa pozriem, kamkoľvek sa otočím, všetko je zničené alebo rozstrieľané. Len ťažko si môžeme predstaviť, ako civilisti znášali bombardovanie," hovorí reportér CNN.

Čistenie teroristov

Skupina pokračuje ďalej až do samotného srdca Gazy. Zastaví sa iba sto metrov od miesta pokračujúcich bojov s Hamasom vo chvíli, keď izraelský tank páli z dela. "Nachádzame sa v oblasti, ktorú izraelské obranné sily nazývajú aktívnou bojovou zónou, počujeme streľbu z ručných zbraní. Armáda hovorí, že túto oblasť stále čistí od teroristov, preto sa musíme kryť. Kúsok odtiaľto je cítiť nepríjemný pach, ktorý pripomína spálené mäso. Možno sú pod sutinami pochované telá," opisuje Robertson.

Situácia v nemocniciach

Skupina reportérov sa potom priblíži k jednej z nemocníc. Sú pritom pod neustálou paľbou. "Stále prebiehajú aktívne boje. Je to operácia, ktorú vykonávajú špeciálne izraelské jednotky. Radšej sa kryte," hovorí novinárom hovorca izraelských obranných síl Daniel Hagari. Podľa neho je dôležité svetu ukázať, že Hamas skladuje zbrane priamo v budovách nemocnice.

Nemocnica ako skladisko pre zbrane

Prítomnosť zbraní má pre nemocnice v Gaze ničivé dôsledky. "Podľa Červeného kríža majú nemocnice v čase vojny zvláštnu ochranu medzinárodného humanitárneho práva. Pokiaľ v nich ale bojovníci skladujú zbrane alebo ich využívajú ako základňu, táto ochrana padá," upozorňuje Robertson.

Týmto argumentom obhajuje Izrael útoky na nemocnice a civilné objekty v Gaze. "Vedeli sme, že sa tu teroristi schovávali. Máme spravodajské informácie, a navyše na nás odtiaľto strieľali. Takže máme právo tu útočiť. Našli sme navyše sklady zbraní," hovorí Hagari.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok