Parlament rokoval. Fico požiadal poslancov, aby podporili vládny program

ta3/TASR
14.11.2023 08:02 , Aktualizované: 14.11.2023 21:28

Rokovala Národná rada SR. V úvode neotvorila mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu. V pláne bolo schvaľovanie programového vyhlásenia vlády.

Začiatok schôdze

V úvode schôdze zložili sľuby dve poslankyne, ktoré boli z ustanovujúcej schôdze ospravedlnené. Sľub zložili aj náhradníci za štátnych tajomníkov či ministrov. Na začiatku zaznela aj štátna hymna.

Náhradníci poslancov

V poslaneckých laviciach patriacich Smeru-SD nahradil Juraja Gedru náhradník Jaroslav Mego, Igora Chomu zas Michal Kapuš a namiesto Igora Melichera prišiel Pavol Goga. Náhradník nastúpil aj miesto Jozefa Smatanu, je ním Peter Sokol.

Náhradníci prišli aj do klubu Hlas-SD. Keďže do exekutívy odišiel náhradník za ministra školstva Tomáša Druckera Ján Hrubý, jeho miesto v parlamente obsadil Zdenko Svoboda. Michala Kaliňáka vystriedala Paula Puškárová, Luciu Kurilovskú zas Michal Bartek a Kamila Šaška Zdenka Mačicová.

Zmena v SNS

Zmeny sa dotkli aj klubu SNS. Miesto Filipa Kuffu mal nastúpiť europoslanec Miroslav Radačovský, ten sa však rozhodol neuplatniť si mandát. Náhradníkom je tak Karol Farkašovský. Štefana Kuffu vystriedala v poslaneckých laviciach Dagmar Kramplová.

Poslanci zložili sľub do rúk predsedu NR SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Predpísaný sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

"Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete," uviedol vládny kabinet v materiáli.

Čo je cieľom vlády?

Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva, skonštatovala v PVV. Deklaruje, že obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.

Moderný a efektívny štát

Zároveň chce podniknúť potrebné kroky na to, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát. "Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu," poukázal vládny kabinet.

Prejav premiéra

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) predložil Národnej rade (NR) SR Programové vyhlásenie vlády (PVV) a požiadal poslancov o dôveru. V pléne NR SR vyzval zákonodarcov, aby sa pridali k jeho kabinetu a spoločne robili to, čo prikazuje Ústava SR. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a stav verejných financií.

"Zhodneme sa na konštatovaní, že štartovacia čiara, z ktorej vláda štartuje, je veľmi hrboľatá, je plná mín a mechanizmov, ktoré ju ohrozujú. Zhodneme sa, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách," skonštatoval Fico. Zlyháva podľa neho slobodný trh.

Poukazoval na konflikty

Dodal, že vláda prichádza do obdobia, kedy si uvedomujeme, že akékoľvek "multikulturálne pohľady sú za nami a neprinášajú efekt, ktorý sa od nich očakával". Poukázal na situáciu vo svete a vojnové konflikty, hovorí o porušovaní medzinárodného práva aj o strate autority medzinárodných organizácií.

Apel na dodržiavanie práva

Predseda vlády preto vo svojom vystúpení apeloval na dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie našej ústavy. Deklaroval, že zahraničná politika Slovenska sa bude orientovať na všetky štyri svetové strany a že Slovensko bude vystupovať suverénne. Avizoval, že vláda bude chcieť odstraňovať defekty v právnom štáte a bude žiadať o podporu viacerých návrhov zákonov. Zdôraznil tiež, že štátna moc pochádza od ľudí a krajinu nemôžu riadiť médiá či mimovládne organizácie.

Schôdza potrvá

Do rozpravy ohľadom programového vyhlásenia sa prihlásilo 50 poslancov písomnou formou. Hlásiť sa môžu následne aj ústne.

Každý z rozprávajúcich má 20-minútový priestor na rozpravu, zástupcovia klubov až 30 minút.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Štrusovej:

Pozrite si druhý živý vstup redaktorky Štrusovej:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok