Čo predviedol Blaha je hlúpe a na úrovni Igora Matoviča, tvrdí Viskupič

V politike tento týždeň debatovali minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš a poslanec NR SR zo strany SaS Marián Viskupič. Hovorili o odvolávaní Ľuboša Blahu, 13. dôchodkoch a o dvoch percentách pre mimovládne organizácie.

v politike
Foto: ta3

Neoficiálny vládny program hovoril o vyšších daniach

Do médií prenikol neoficiálny vládny program. Podľa Tomáša je to pracovná verzia, ktorá sa ešte finalizuje. Pokiaľ sa cez víkend dokončí, vláda by o programe mala rokovať už v pondelok. Parlamentná schôdza k programovému vyhláseniu vlády by mala byť v utorok. Viskupiča vydesil program, hlavne zvyšovanie daní. “Keď vláda nevie, čo so sebou, tak treba preniesť tú úlohu na občanov.“ Takisto to podľa neho platí aj pre dane z nehnuteľností.

Tomáš povedal, že žiadne zvyšovanie daní pre fyzické osoby nehrozí. Hovoria skôr o mimoriadnej dani pre banky.

Odvolávanie Blahu

Viskupič uviedol, že SaS bude hlasovať za odvolanie Blahu. “To, čo predviedol pán Blaha, je absolútne nevkusné, absolútne hlúpe, na úrovni Igora Matoviča.“ Povedal, že je to európska hanba.

Tomáš predpokladá, že sa budú držať koaličnej dohody, že sa nehlasuje s opozíciou. Ale za seba povedal, že považuje krok pána Blahu za detinský.

13. dôchodok

“Každý jeden z vás na budúci rok pred Vianocami dostane 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci, teda za tento rok. Každý dostane 606 eur,“ vyhlásil Tomáš.

Tento rok ho nedostanú, pretože ako Tomáš povedal, voľby boli 30. septembra, vláda nastúpila 25. októbra do funkcie, a už od druhého novembra je vyplácaný malý 13. dôchodok, na ktorý sú ľudia zvyknutí. V rozpočte na to už neboli peniaze a rozpočet robil Igor Matovič. V časovej tiesni to teda nebolo možné. Už to nie je ani technicky možné doručiť peniaze. Sociálna poisťovňa by to musela individuálne doručiť každému seniorovi.

Koaličná rada však rozhodla, že každému dôchodcovi pošlú jednorazovú dávku a tú dostanú v decembri tohto roka.

Viskupič tvrdí, že Hlas oklamal a zaviedol voličov. Spýtal sa Tomáša, či pred voľbami nevedeli o rozpočte.

Dve percentá pre mimovládky

Pokus o napadnutie dvoch percent vyvolal silnú búrku u mimovládnych organizácií. A to aj medzi organizáciami, ktoré sa zaoberajú sociálnymi službami či starostlivosťou o chorých. Tomáš nesúhlasí, že ich rozhodnutie je proti mimovládkam. Aby mali na vyplatenie rodičovského dôchodku, museli ísť cez dane a nie cez sociálne odvody, tak ako je to zakotvené v ústave. Vybrali si cestu dvoch percent, nie preto, že by napádali mimovládky, ale nechceli ísť do iných daní, napríklad tých, ktoré by mali dostať mestá. Na rozhodnutie o tom, čo bude s mimovládkami, majú ešte rok a bol, hlasovať by sa malo v roku 2025, ak sa nenájde riešenie.

Viskupič kontroval a pýtal sa Tomáša, kto rozhodne o tom, ktoré organizácie dostanú peniaze a sú toho hodné. Tomáš na nedávnej tlačovej besede povedal, že ušľachtilé mimovládky sa nemusia obávať.

Nevidí nič zlé na tom, že ľudia si vyberú, či pošlú peniaze či už mimovládkam alebo rodičom ako rodičovský bonus. Chce nechať ľudí sa rozhodnúť. Podľa Tomáša sa ozývajú mimovládky so štedrými sponzormi, no Dírer ho upozornil na to, že sa ozvali aj malé organizácie.

Riešenie pre neexistujúci problém

Viskupič reagoval a povedal, že “previedli typické ľavicové správanie. Vyrobiť problém, ktorý neexistoval a následne naňho vytvoriť riešenie.“

Dotácie fungovali dvadsať rokov, preto nechápe, prečo hľadajú riešenie na problém, ktorý neexistoval.

Tomáš sa znova bránil, že v žiadnom prípade nejde o útok na mimovládky. Hľadajú riešenie a dúfa, že pomocnú ruku podá aj opozícia.

Viskupič povedal, že ak riešenie bude dávať zmysel, tak ho podporia. Majú rok a pol na to, aby našli riešenie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok