Najvyššia hlava cirkvi odvolala svojho kritika z USA. Pápež podkopáva vieru, odkazuje odvolaný biskup

11.11.2023 15:15

Pápež František odvolal biskupa Josepha E. Stricklanda z Tyleru v Texase. Ide o jedného z jeho najostrejších kritikov medzi americkými rímskokatolíckymi konzervatívcami.

Vatican_Pope829993.jpg
Foto: AP

Odvolanie je zriedkavé

Je veľmi zriedkavé, aby bol biskup úplne zbavený svojich povinností. Zvyčajne sú biskupi, ktorí majú problémy s Vatikánom, požiadaní o odstúpenie ešte pred podaním demisie, ktorú pápež prijme.

Pápeži robia takéto kroky, považované za drastické, keď biskup odmietne žiadosť o rezignáciu. Strickland má 65 rokov a uviedol, že v prípade návrhu na podanie rezignácie ju odmietne. Bežný vek, kedy biskupi končia svoj mandát, je 75 rokov.

Pápež podkopáva vieru

Strickland často využíva sociálne siete, kde napísal, že „program pápeža Františka, podkopáva depozit viery“.

Kriticky sa vyjadril najmä k pápežovej snahe urobiť cirkev ústretovejšou voči komunite LGBT a k Františkovým pokusom dať laikom väčšiu zodpovednosť v cirkvi a postavil sa proti nedávnej synode.

Strickland sa stal jedným z najhlasnejších štandardných nositeľov ultrakonzervatívneho krídla americkej cirkvi a má celoštátnu popularitu ďaleko za malou diecézou Tyler vo východnom Texase.

Vyšetrovanie pochybného financovania

Odvolanie nasledovalo po vatikánskom vyšetrovaní, ktoré podľa katolíckych médií zahŕňalo aj preskúmanie jeho zaobchádzania s finančnými záležitosťami. Súčasne to oznámili Vatikán a Konferencia biskupov USA. Ani jedno z týchto vyhlásení neuviedlo dôvod.


Odvolaný biskup Joseph Strickland. Foto: AP Odvolaný biskup Joseph Strickland.

Podporovateľ Trumpa a obľúbenec ultrakonzervatívcov

Strickland je silným podporovateľom bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a je obľúbencom konzervatívnych médií. Keď vlani Vatikán zbavil kňazského úradu ultrakonzervatívneho amerického kňaza Franka Pavoneho, odvolaný biskup sa ho zastal.

„Rúhaním je, že tento svätý kňaz je odvolaný, zatiaľ čo zlý prezident (Biden) propaguje popieranie pravdy a vraždenie nenarodených na každom kroku, vatikánski úradníci propagujú nemorálnosť a popieranie zálohy viery a kňazi propagujú zámenu pohlaví devastujúcu životy... zlo,“ napísal Strickland na platforme vtedy známej ako Twitter.

Vatikán uviedol, že František vymenoval za dočasného správcu Tylerskej diecézy biskupa z Austinu v Texase Joea Vasqueza.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok