Kollár, Kotleba či Šimkovičová. Kto sa stal homofóbom roka?

TA3 SITA
17.8.2016 12:55

Víťazom štvrtého ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa stal predseda Banskobystrického kraja a poslanec Národnej rady Marian Kotleba. Ako informoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher, prvé miesto si Kotleba vyslúžil za výrok o tom, že chce zaviesť cenzúru a obmedziť práva LGBTI ľudí.

Kollár, Kotleba či Šimkovičová. Kto sa stal homofóbom roka?
SITA/Monika Zaťková

Popieranie ľudských práv

Ako vysvetlil Weisenbacher, išlo o Kotlebov výrok: „Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami.“ V ankete zaň hlasovalo 39,6% ľudí z celkových 16 340 hlasov.

Kotleba v počte hlasov predbehol poslanca parlamentu Borisa Kollára s jeho definíciou správnej rodiny: „Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené!“ Tomu vyjadrilo "podporu" 32,1% ľudí v ankete.

„Verím, že aj tento signál pomôže rozpustiť stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Denne totiž ústami svojich predstaviteľov dokazuje, že jej cieľom je zničenie ústavného zriadenia a popieranie ľudských práv občanov Slovenska," upozorňuje Weisenbacher.

Neomarxisti a homoaktivisti

Na treťom mieste skončila Martina Šimkovičová, rozvedená poslankyňa a bývala televízna hlásateľka, s výrokom: „Neomarxisti vymenili kapitál za rod, ale cieľ zostal rovnaký. Zničiť tradičnú rodinu, západnú civilizáciu a vytvoriť totalitnú spoločnosť. Všetky „problémy“, na ktoré sa odvolávajú platení homoaktivisti sa dajú riešiť 3-4 všeobecnými úpravami zákonov. Nie je potrebné žiadne „homosexuálne manželstvo".

Nominované bolo aj konštatovanie vedenia KDH „Napadli nás vyznávačí kultúry smrti“ a taktiež vyhlásenie poslanca za stranu Kotleba-ĽSNS Jaroslava Kuracinu po tom, čo s kolegami slovne napadli detský karneval: „Chlapi, nedovoľte aby vám traumatizovali synov. Nedovoľte, aby vašim synom podsúvali, že chodiť ako buzerant je normálne!!!“.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko n.z. Tento deň si svet pripomína 17. mája. Do hlasovania na webovej stránke sa mohol zapojiť ktokoľvek.

Autorom trofeje je dizajnér

Organizátori už teraz zbierajú nominácie do ďalšieho ročníka. „Oproti minulému roku sa počet hlasujúcich viac ako strojnásobil, čo potvrdzuje fakt, že spoločnosť si začína uvedomovať nebezpečnosť homofóbie. Teraz je rad na vláde a parlamente, aby vhodnou legislatívou umožnili postihovanie takýchto výrokov podobne, ako je to v prípade rasizmu či antisemitizmu,“ priblížila Alena Krempaská z mimovládky Dúhové

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je dizajnér Maroš Schmidt. Organizátori ankety sa ju pokúsia víťazovi odovzdať, no podľa vlastných slov nerátajú s ústretovosťou.

V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov, Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“ a hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. Cenu si však odmietli prevziať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok