Ukrajinská sirota sa môže vrátiť domov. Minulý rok ju odviezli do Ruska, plánovaný útek späť jej nevyšiel

ta3/čtk
11.11.2023 07:00

Ukrajinský tínedžer Bohdan Jermochin, ktorého Rusi minulý rok odvliekli z okupovaného juhoukrajinského mesta Mariupol do Ruska, sa bude môcť vrátiť do svojej vlasti. Oznámil to ukrajinský ombudsman Dmytro Ľubincev a ruská komisárka pre práva detí Maria Ľvovová-Belová.

F-bkW6DX0AE86Mb.jpg
X/Andrej Poleščuk

Narodeninový darček

Médiá predtým informovali, že 17-ročná sirota sa pokúsila vrátiť z Ruska na Ukrajinu na vlastnú päsť, neskôr dostala predvolanie na ruskú vojenskú odvodovú komisiu a potom požiadala ukrajinského prezidenta o pomoc pri návrate na Ukrajinu.

„Oficiálne potvrdzujem, že máme dohodu o návrate Bohdana na Ukrajinu a jeho stretnutí so sestrou,“ napísala Lubinetsová na platforme Telegram.

Ľvovová-Belová na tej istej sieti napísala, že ruská a ukrajinská strana sa dohodli, že Jermochin sa stretne so svojím príbuzným „v tretej krajine v deň jeho narodenín“. Týmto dátumom je podľa denníka Ukrajinska pravda 19. november.

Deň predtým Jermochinova ukrajinská právnička Kateryna Bobrovská zverejnila video, v ktorom mladý muž žiada ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu pomohol vrátiť sa do vlasti. Stalo sa tak krátko po tom, ako médiá informovali, že bol predvolaný na vojenský odvod neďaleko Moskvy, kde sa musí hlásiť po dosiahnutí plnoletosti, poznamenala BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke.

Ľvovová-Belová tvrdí, že išlo len o žiadosť o objasnenie informácií o vojenskej registrácii, ktorú dostávajú všetci ruskí občania v jeho veku, a ak študujú, majú odklad vojenskej služby do konca štúdia.

Bobrovská však upozornila, že Jermochin pravdepodobne bude slúžiť v ruskej armáde. V skutočnosti dostal ruský pas, a preto sa môže považovať za osobu podliehajúcu vojenskej službe, poznamenala BBC.

Údajne návrat odmietol

Podľa Meduzy Jermochin pred rokmi prišiel o oboch rodičov. V Mariupole žil až do 24. februára minulého roka, keď na Ukrajinu vtrhli ruské invázne jednotky. Najprv v pestúnskej rodine, po nástupe do hutníckej školy sa jeho zákonným zástupcom stal riaditeľ vzdelávacej inštitúcie, čo je bežná prax pre staršie siroty, uvádza BBC.

Novaja Gazeta však uvádza, že jeho zákonnou opatrovníčkou je jeho sestra Valerija, ktorá žije na Ukrajine. Ľvovová-Belová vo svojej správe spomenula túto sesternicu.

Po tom, ako Rusi minulý rok obsadili Mariupol, umiestnili mladého muža do pestúnskej rodiny v Rusku. V marci tohto roku sa Jermochin pokúsil utiecť z Ruska späť na Ukrajinu, ale bezpečnostné sily ho zastavili neďaleko hraníc, uviedla Meduza. Podľa Bobrovskej sa niekoľkokrát pokúsil vrátiť na Ukrajinu.

Ľvovová-Belová tvrdí, že chlapcovi ponúkli možnosť vrátiť sa na Ukrajinu už skôr, ale on odmietol, čo písomne potvrdil. Podľa jeho právnika však bol nútený napísať vyhlásenie, že chce zostať v Rusku, kým nedosiahne plnoletosť.

Kyjev obviňuje Rusko z únosov ukrajinských detí s cieľom vymazať ich ukrajinskú identitu. Moskva tvrdí, že jej program presídľovania detí z Ukrajiny na ruské územie je určený na ochranu sirôt a opustených detí v zóne konfliktu.

V marci tohto roku vydal Medzinárodný trestný súd zatykač na Ľvovovú-Belovú, ako aj na ruského prezidenta Vladimira Putina pre podozrenie z nezákonného odvádzania ukrajinských detí do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok