Kolumbijskí partizáni prepustili Diazovho otca. Išlo o omyl, zadržať chceli niekoho iného

ta3/TASR
9.11.2023 18:44 , Aktualizované: 9.11.2023 19:36

Kolumbijská vláda oznámila, že partizánska skupina Národná oslobodzovacia armáda prepustila na slobodu otca kolumbijského futbalistu a hráča Liverpoolu Luisa Diaza, ktorého uniesla pred 13 dňami. O prepustení informovali predstavitelia vládnej delegácie, ktorá v súčasnosti vedie mierové rokovania s ELN.

Colombia_Luis_Diaz815291.jpg
TASR/AP

Dni v mučivej neistote

Oboch rodičov Diaza uniesli ozbrojení muži na motorkách 28. októbra na čerpacej stanici v malom meste Barrancas. Futbalistovu matku zachránila v priebehu niekoľkých hodín polícia, tá postavila zátarasy okolo mesta so 40-tisíc obyvateľmi, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc Kolumbie s Venezuelou.

Diazov otec dostal prvú lekársku pomoc pod pohorím Serranía del Perijá, kde ho privítali zástupcovia OSN a Kolumbijskej katolíckej cirkvi, ktorá pomáhala s vyjednávaním. Potom ho previezli helikoptérou do jeho rodného mesta Valledupar asi 90 km od Barrancasu.

„Boli to naozaj mučivé dni vo veľkej neistote. Ale vždy s vierou vloženou v Boha pre najlepší výsledok, pretože naša rodina si nezaslúži takýto útok,“ povedal pre AP bratranec Diazovho otca Alfonso Diaz.

Partizánska skupina prepustila Diazovho otca krátko pred začiatkom štvrtkového zápasu Liverpoolu v EKL na pôde Toulouse, v ktorom jeho syn nastúpil v základnej zostave. Tréner Jürgen Klopp uviedol, že načasovanie bolo skvelé: „Lucho je naozaj veľmi šťastný.“

Vyhlásenie pridal aj liverpoolsky klub: „Sme nadšení zo správy o bezpečnom návrate otca Luisa Diaza a ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na zabezpečení jeho prepustenia.“

Milujú futbal

Luis Manuel Diaz však bol nezvestný a špeciálne jednotky ho hľadali aj v pohorí, ktoré sa rozprestiera v oboch krajinách. Polícia ponúkla odmenu 48-tisíc dolárov za informácie vedúce k unesenému, o podmienkach jeho prepustenia rokovala vládna delegácia.

Neskôr sa k únosu priznala ELN, ktorej predstavitelia uviedli, že išlo o omyl a keď zistili, že je futbalistov otec, nariadili jeho prepustenie.

„Keď sme si overili, že ide o otca Lucha Diaza, nariadili sme jeho prepustenie, pretože ide o príbuzného veľkého športovca, ktorého my Kolumbijčania všetci milujeme. Proces jeho prepustenia sa začal, chceme sa vyhnúť akémukoľvek incidentu,“ uviedla skupina minulý týždeň.

Diaz je jeden z najtalentovanejších hráčov v Kolumbii, do Liverpoolu prestúpil vlani. Dvadsaťšesťročný útočník po únose nehral proti Nottinghamu, no v nedeľu zariadil remízu s Lutonom 1:1 a po góle ukázal tričko s nápisom Sloboda pre Otca. Informovala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok