Vo Francúzsku riešia dva útoky neplnoletých. Tínedžer zo Sýrie napadol rabína, žiak chcel pobodať učiteľku, lebo je Židovka

ta3/čtk
9.11.2023 18:24

Tínedžer napadol rabína v parížskom metre, kričal naňho v arabčine a kopal ho do chrbta. Chlapca, ktorý tvrdí, že má 14 rokov a pochádza zo Sýrie, zadržala polícia. Tá na predmestí Paríža zadržala aj školáka, ktorý spolužiakom povedal, že chcel dobodať učiteľku matematiky, pretože je Židovka. O incidentoch s možným antisemitským motívom informovali televízia BFM a denník Le Figaro. Na stenách v Taliansku sa objavili hákové kríže, informovala agentúra ANSA.

profimedia-0818340532.jpg
Profimedia

Prípadov pribúda

Antisemitské činy sa vo Francúzsku rozšírili, odkedy vypukli boje medzi radikálnym hnutím Hamas a Izraelom. Podľa ministerstva vnútra došlo za posledný mesiac k viac ako 1 100 takýmto útokom, čo je trikrát viac ako za celý minulý rok. Francúzsko má veľmi početnú židovskú a moslimskú komunitu, jednu z najväčších v Európe.

V stredu popoludní prešiel muž oblečený v rabínskom odeve chodbou medzi stanicami metra La Chapelle a Gare du Nord. Potýčku medzi rabínom a mladým mužom nahlásili dopravnému podniku iní cestujúci a potvrdili ju zábery z bezpečnostnej kamery. Útočník nebol zranený, ale rozhodol sa podať trestné oznámenie.

Chlapca, ktorý po útoku utiekol, zadržali pracovníci bezpečnostnej služby dopravného podniku na stanici La Chapelle približne o hodinu neskôr. Polícii povedal, že sa narodil v Sýrii v roku 2009. Policajti u neho nenašli žiadny nebezpečný predmet a identita, ktorú chlapec uviedol, nebola na zozname nebezpečných osôb, informovala televízia BFM TV.

Trestné oznámenie

V rovnaký deň polícia zatkla Édouarda Maneta, žiaka základnej školy na severnom parížskom predmestí Villeneuve-la-Garenne. Chlapec podľa vyhlásenia jeho spolužiakov z 20. októbra povedal, že chcel bodnúť učiteľku, „pretože je Židovka“.

Keď to vedenie školy oznámilo učiteľke, tá podala trestné oznámenie. Zadržaný žiak skutky poprel a škola sa k obvineniam nevyjadrila, uvádza Le Figaro.

Nepríjemnosti z Talianska

V Taliansku sa na stenách domov v židovskej štvrti Ríma objavili hákové kríže a Dávidove hviezdy, medzi ktorými bol znak rovnosti.

Denník La Repubblica upozorňuje, že symboly sa objavili v deň výročia tzv. krištáľovej noci, nacistického pogromu na Židov v roku 1938.

Nedávno boli v Ríme poškodené štyri kamene pripomínajúce ľudí deportovaných do nacistických koncentračných táborov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok