Nemecko viní Ankaru zo spolupráce s radikálnymi islamistami

TA3 TASR
16.8.2016 19:14

Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sú čoraz horšie. V správe nemeckého ministerstva vnútra sa píše, že Ankara priamo a vedome spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizáciami na Blízkom východe.

Islamizácia tureckej domácej a zahraničnej politiky spravila z tejto krajiny centrum islamistických skupín operujúcich v celom regióne Blízkeho východu. Nemecká vláda to mala uviesť v tajnom dokumente, ktorý má k dispozícii nemecká verejnoprávna televízia ARD.

"V dôsledku rastúcej islamizácie domácej a zahraničnej politiky Ankary sa od roku 2011 Turecko stalo ústrednou platformou aktivít islamistických skupín v blízkovýchodnom regióne," píše sa ďalej v tajnom dokumente, ktorým nemecká vláda reagovala na vyšetrovanie opozičnej strany Die Linke.

Citovaný dokument je založený na informáciách, ktoré nemeckej vláde poskytla Spolková spravodajská služba, píše DPA. "Množstvo prejavov solidarity a podporných aktivít voči egyptskému Moslimskému bratstvu, Hamasu a opozičným islamistickým skupinám v Sýrii zo strany vládnej AKP a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zdôrazňujú ich ideologickú spriaznenosť," píše sa ďalej v zverejnenom dokumente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok