Slováci chcú ovládnuť Nemecký pohár. Na turnaj idú odhodlaní, nováčikovia sa tešia na debut za národný tím

ta3/TASR
8.11.2023 14:08

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká prvá tohtoročná previerka v príprave na MS, ktoré sa uskutočnia v Prahe a Ostrave (10. - 26. mája 2024). Na 34. ročník Nemeckého pohára nominoval realizačný tím vedený Craigom Ramsaym štvoricu nováčikov.

13november2022_SVK_GER_18915355.jpg
TASR/Martin Baumann

Pôvodne mali byť iba dvaja, no zdravotné komplikácie kvarteta hráčov si vyžiadali úpravy na turnajovej súpiske. Podľa asistenta trénera Petra Frühaufa má Slovensko kvalitný tím a v Landshute chce turnaj vyhrať prvýkrát od roku 2016. 

Mentalita od prvého dňa

„Mužstvo je dosť pozmenené, je tam trochu viac skúseností. Poväčšine sme mali ešte viac nových mien, no teraz si na počet nespomeniem. Až toľko ich nie je, ale sú tam skôr hráči, ktorí majú skúsenosti s národným tímom, no nevideli sme ich dlhšie v reprezentačnom drese. Vieme o kvalite Nemcov či Dánov, ale my chceme vyhrať každý zápas i celý turnaj. Mentalita sa musí nastaviť od prvého dňa,“ uviedol Ramsayho asistent.

Na minuloročnom turnaji v Krefelde Slováci výsledkovo neohúrili, keď prehrali všetky tri stretnutia. Postupne podľahli Rakúsku (2:3 pp), Dánsku (3:4 pp) a domácemu Nemecku (0:3).

V zostave figurovali šiesti novici, tentoraz si premiérovo oblečú najcennejší dres štyria debutanti. Menovite útočníci Silvester Kusko, Matej Kašlík a Andrej Kukuča, v defenzíve čaká premiéra Mareka Korenčíka.

„Očakávam veľmi kvalitné zápasy, bude to pre mňa niečo nové. Som šťastný, že si to budem môcť vyskúšať a vidieť, aké je to reprezentovať A-tím,“ uviedol na zraze v Bratislave 24-ročný obranca HC Slovan Bratislava.

Tvrdí Rakúšania

Na úvod turnaja preverí slovenský výber fyzicky hrajúce Rakúsko, s ktorým si Slováci pamätajú viacero vypätých duelov. Tvrdosť súpera však podľa Frühaufa môže nových hráčov vtiahnuť do turnaja: „Boli sme na to nachystaní v dvoch prípravných zápasoch pred uplynulými MS. Musím však povedať, že až na nešťastné zranenie Gernáta si nemyslím, že by duel vybočoval z nejakých noriem. Samozrejme, je to súper, ktorý hrá fyzicky a má na tom postavenú hru. Je to však v poriadku, aspoň skôr do toho turnaja skočíme a možno nových hráčov tento fyzický súper vtiahne do turnaja a rýchlejšie sa oklepú.“

Skúsenosti a dejisko

Najskúsenejším hráčom vo výbere je obranca Peter Čerešňák so 105 štartmi, nasleduje útočník Lukáš Cingel s 55 duelmi za A-tím. Do Nemecka pocestuje jedenásť hráčov zo slovenskej a dvanásť z českej extraligy.

Vlani si v Krefelde zahrala šestica hráčov, ktorí sú v kádri opäť, ide o obrancov Beňa, Bučka, Haina a útočníkov Okuliara, Faška-Rudáša a Minárika.

Tradičný turnaj po piatich rokoch zmení svoje dejisko a po Krefelde premiérovo zavíta do bavorského Landshutu. Fanatec aréna s kapacitou 4 448 miest je domovským stánkom tamojšieho druholigového EV Landshut.

Pre Slovákov to bude 23. účasť na podujatí, z toho štyrikrát sa tešili z celkového víťazstva (1997, 2006, 2011 a 2016). Vlani skončili zverenci Craiga Ramsayho na poslednom štvrtom mieste.

Program Nemeckého pohára 2023 v Landshute:

Štvrtok 9. novembra

12.30 Rakúsko – SLOVENSKO

19.45 Nemecko – Dánsko

Sobota 11. novembra

11.00 SLOVENSKO – Dánsko

18.00 Nemecko – Rakúsko

Nedeľa 12. novembra

11.00 Dánsko – Rakúsko

14.30 Nemecko – SLOVENSKO

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok