Minister dopravy si uvedomuje problematický stav diaľnic a železníc. Má plán, ako to zlepšiť

ta3/TASR
8.11.2023 13:50

Jednou z priorít ministra dopravy Jozefa Ráža ml. (nominant Smeru-SD) je zjednodušiť povoľovacie procesy a urýchliť výstavbu diaľnic.

31oktober2023_Raz_Fico_Min_Dopravy_8995970.jpg
TASR/Martin Baumann

Iný systém povoľovacích procesov

„Musíme spraviť zákon o nadradenej infraštruktúre, kde by sme tie povoľovacie procesy zjednodušili,“ uviedol Ráž po rokovaní vlády. 

Podľa ministra dopravy je na Slovensku minimum diaľničných úsekov vo výstavbe, väčšina je v príprave. Zjednodušenie povoľovacích procesov by podľa neho bolo potrebné najmä pri výstavbe diaľnice do Košíc, týka sa to najmä úseku Turany - Hubová.

„V harmonograme výstavby diaľnic je ten optimistický scenár ukončenia v roku 2032. Ja vám tu sľubujem, že urobíme absolútne všetko pre to, aby sme tento čas posunuli,“ povedal Ráž.

Ďalšou z priorít nového šéfa rezortu dopravy je aj modernizácia železničných tratí. Na tie by sa podľa neho mohli nájsť peniaze v pláne obnovy či v Programe Slovensko.

„Železničná sieť na Slovensku je dostatočná, problematický je však jej stav,“ uviedol Ráž s tým, že zamerať sa treba najmä na zvýšenie rýchlosti železničných tratí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok