Trnavčania si uvedomujú svoje šance v dueli i na postup. Proti Nordsjaellandu sa pokúsia podať čo najlepší výkon

ta3/TASR
8.11.2023 13:10

Futbalistov Spartaka Trnava čaká v Dánsku štvrtý zápas v H-skupine Európskej konferenčnej ligy. Tím trénera Michala Gašparíka nastúpi po dvoch týždňoch v odvete proti Nordsjaellandu a bude chcieť napraviť domácu prehru 0:2. Kormidelník si po troch prehrách uvedomuje nízke šance svojho tímu na postup do ďalšej fázy, vo Farume chce dosiahnuť čo najlepší výsledok.

26102023_EKL_TT_Nordsjaelland_1995114.jpg
TASR/Lukáš Grinaj

Kvalita európskej úrovne

„Chceme odohrať čo najlepší zápas, vieme, že postup už asi nespravíme. Chceme však podať čo najlepší výkon. Čaká nás náročný súper,“ uviedol Gašparík pred odletom.

Nordsjaelland predviedol v prvom zápase dobrú kombinačnú hru a potvrdil svoju technickú zdatnosť aj úlohu favorita. Domáci si dokázali vytvoriť niekoľko príležitostí a tréner ani fanúšikovia neboli z výkonu Spartaka sklamaní. V nadchádzajúcom dueli hrá však v prospech dánskeho tímu domáce prostredie s umelou trávou.

„Sú to mladí behaví chalani, majú fantastický prvý dotyk, sú stále v pohybe a majú veľa krátkych prihrávok. Práve na to potrebujú umelú trávu, preto sa tam hrá ťažko. Bude to náročnejší zápas ako u nás,“ vysvetlil kormidelník Spartaka. Nordsjaelland sa sústredí na výchovu hráčov s cieľom ich predaja do európskych veľkoklubov. Celková hodnota kádra dánskeho klubu (37,35 milióna eur) je oproti trnavskému Spartaku o takmer 29 miliónov eur vyššia.

Nevyužitie príležitostí na štadióne Antona Malatinského videl Gašparík v individuálnej kvalite. „Tam cítim, že je to už naozaj o individuálnej kvalite. Naši hráči verzus európski. Tam vidíme, že ich hráči sú rýchlejší, takticky vyspelejší, majú lepší súboj a nedovolia krídelníkom a útočníkom toľko, čo v slovenskej lige,“ vysvetlil Gašparík.

Početná maródka

Nordsjaelland prehral na štadióne Right to Dream Park v tomto kalendárnom roku len dvakrát, no ani raz v európskych pohárových súťažiach. Okrem deklasovania Ludogorcu Razgrad (7:1) prevýšil vysoko aj srbský Partizan Belehrad (5:0).

Tréner Johannes Hoff Thorup navyše v Trnave postavil niekoľko hráčov, ktorí nie sú pevnou súčasťou kádra. Medzi nimi boli aj strelci oboch gólov Jonas Jensen-Abbew a Christian Rasmussen.

Spartaku sa naopak práve v predošlom stretnutí EKL zranil obranca Andrej Djurič, ktorý prišiel v lete na hosťovanie z Crvenej Zvezdy Belehrad. Od inkriminovaného zápasu nenastúpil a jeho tím vyrazil na odvetu s dánskym vicemajstrom s takmer desiatkou zranených hráčov.

Náročný program

„Máme deväť alebo desať zranených hráčov, Bukata už cestuje s nami a bude aj v zápase. Vieme to vyskladať, ale máme problém v obrannej štvorke. Ostatné pozície máme vykryté napriek zraneniam,“ povedal Gašparík pred odletom.

Spartak prežíva hektické obdobie, keď absolvoval päť zápasov v priebehu necelých dvoch týždňov. Tri dni po dueli EKL ho čaká ligový zápas v Košiciach. S nimi sa mal pôvodne stretnúť taktiež v pohári v stredu 8. októbra. Aj to mohlo podľa 41-ročného kouča prispieť k zraneniam i najtesnejšiemu triumfu 1:0 v predošlom ligovom zápase so Zlatými Moravcami.

„To už bol z našej strany unavený zápas, lopta naozaj neposlúchala, mali sme slabé čísla aj pohybovo. Mali sme päť dní na odpočinok, musíme v Dánsku behať, budú nás držať bez lopty,“ zhodnotil Gašparík.

Tréning na umelej tráve

Vďaka vysokému víťazstvu nad bulharským majstrom sa môže vo štvrtok dánsky tím výrazne priblížiť k postupu do play off. Pre klub založený v roku 1992 by bola účasť vo vyraďovačke európskej súťaže prvá v histórii.

Spartak môže naopak v prípade prehry prísť o šancu na postup do ďalšej fázy. V hlavnej časti európskej súťaže je prvýkrát od sezóny 2018/2019, keď nepostúpil v EL z D-skupiny. Od duelu s Nordsjaellandom má stopercentnú bilanciu - dva ligové triumfy v Trenčíne (3:2) a proti Zlatým Moravciam (1:0) i víťazstvo v 4. kole Slovnaft Cupu v Považskej Bystrici (2:1). Na pôde AS mal navyše malú generálku pred duelom EKL, keďže dokázal zvíťaziť na umelej tráve.

„Chystali sme sa na to, zostali sme pár dní na umelej tráve, aby sa hráči aklimatizovali. Už predtým sme ale hrali v Trenčíne na umelke a bolo to v pohode,“ dodal Gašparík. Výkop stretnutia je na programe vo štvrtok 9. októbra o 18.00 h. Hlavným rozhodcom je Fín Mohammed Al Emara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok