Prezident nevie, či podpíše vznik monitorovacieho výboru, výhrady má k termínom

TASR
1.3.2012 17:54

Prezident SR Ivan Gašparovič zatiaľ nevie, či podpíše vznik špeciálneho monitorovacieho výboru, ktorý by mal v období od konania marcových volieb do schválenia programového vyhlásenia novej vlády dohliadať na činnosť Finančnej správy (FS) SR.

Prezident nevie, či podpíše vznik monitorovacieho výboru, výhrady má k termínom
SITA

Nepriamu novelu cez zákon o verejnom obstarávaní prijali poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (29.2.), norma bola do prezidentskej kancelárie doručená dnes a hlava štátu ju ešte nečítala. Hovorca prezidenta Marek Trubač upozornil, že Gašparovič má na rozhodnutie 15-dňovú lehotu, teda do 16. marca tohto roka.

"Aj keď samotný zákon údajne obsahuje potrebu, aby už do 9. marca prezident vymenoval členov monitorovacieho výboru. Presne táto časť sa prezidentovi nepozdáva, ale nemôžeme v tejto chvíli jednoznačne odpovedať, či zákon vráti, alebo ho podpíše, pretože ho ešte nenaštudoval," povedal dnes Trubač.

Výhradu má hlava štátu aj k spôsobu tvorby výboru. "Znenie zákona o verejnom obstarávaní prezident ešte nevidel, no už teraz môžeme povedať, že nechápe zmysel a význam vymenovania monitorovacieho výboru zloženého z členov finančného výboru parlamentu vymenovaných 9. marca, a 10. marca už títo poslanci nemusia byť členmi Národnej rady," upozornil Trubač.

Zároveň však zdôraznil, že Gašparovič si plne uvedomuje potrebu čo najskoršej normalizácie stavu a sfunkčnenia Finančnej správy a daňového informačného systému, a preto je v intenzívnom kontakte aj s poverenou prezidentkou FS SR Máriou Machovou.

Prezidenta kvôli zákonu dnes navštívil aj predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH). Trubač však upozornil, že v čase tohto stretnutia ešte spomínaný zákon nebol fyzicky doručený do prezidentskej kancelárie. "Pán prezident veľmi pozorne naštuduje túto novelu a po zhodnotení rozhodne najneskôr v lehote 15 dní. Ide o to, aby mal prezident ten zákon čas v tých 15 dňoch zhodnotiť a rozhodnúť zodpovedne. V tejto chvíli nevieme povedať rozhodnutie, či bude kladné alebo záporné vo vzťahu k tomuto zákonu," dodal Trubač.
Parlament v stredu (29.2.) na svojom mimoriadnom rokovaní schválil, aby od marcových parlamentných volieb až do schválenia vládneho programu nového kabinetu dohliadal na FS SR monitorovací výbor zložený z vybraných piatich členov finančného výboru. Návrh vyšiel z dielne výboru a podarilo sa ho presadiť naprieč politickým spektrom, a to nepriamo cez novelu zákona o verejnom obstarávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok