Sporiť neznamená investovať

7.11.2023 14:25

Takmer tri štvrtiny z opýtaných si neefektívne šetria peniaze na bežnom účte. Stále je obľúbené aj odkladanie financií doma do šuplíka. Takto odložené peniaze nielenže nezarobia, ale časť z nich ukrojí stále vysoká inflácia. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorú realizovala pre finančnú skupinu Partners.

Mladí ľudia začínajú mať opäť záujem o investovanie. Ako to vyzerá u nás s obchodovaním?
Foto: SITA

Viac ako polovica Slovákov si stále odkladá peniaze aj doma do „ponožky“ a necelá polovica na sporiacom účte v banke. Ďalšia tretina opýtaných si sporí na dôchodok v III. pilieri, štvrtina má investičné životné poistenie a viac ako pätina sporí na termínovanom vklade v banke. Menej využívané je investovanie do akcií, fondov, dlhopisov a investovanie do iných nástrojov, ako sú drahé kovy či kryptomeny.

Viac ako polovica Slovákov, ktorí si v domácnosti sporia, uvádza výšku mesačnej nasporenej sumy do 150 eur. Najčastejšie je výška mesačnej nasporenej sumy do 50 eur a rovnaká skupina opýtaných si dokáže mesačne odložiť v rozmedzí od 51 do 100 eur (23 %). Len 3 % si mesačne odložia viac ako 500 eur.

Sledujte nás v premiére v utorok 8.11.2023 o 17:30 na ta3. 


Hostia:

Andrea Kasanická, odborníčka na financie z Partners Group 

Martin Slosiarik, riaditeľ prieskumnej agentúry Focus


Moderátor: Lenka Buchláková

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok