Hlásia prelomový vesmírny objav. Druhá Zem môže byť naozaj blízko

TA3
16.8.2016 11:53

Mimoriadne vzrušenie v odborných kruhoch vyvolali informácie, podľa ktorých sa podarilo nájsť planétu podobnú Zemi len „na skok“ od našej planéty. Navyše, práve do tohto kúta vesmíru plánuje ľudstvo vyslať malé a rýchle sondy.

Hlásia prelomový vesmírny objav. Druhá Zem môže byť naozaj blízko
ESA/Hubble & NASA

Doteraz len v priveľkej vzdialenosti

Planéty čo najviac podobné našej Zemi hľadáme už dlho. V posledných rokoch sa ich podarilo nájsť niekoľko. Na kamenných telesách v ideálnej vzdialenosti od svojich sĺnk, ktorá umožňuje existenciu tekutej vody, skutočne môžu existovať organizmy.

Problémom je však to, že sa nachádzajú v extrémnej vzdialenosti od našej sústavy, čo sťažuje ich skúmanie a najmä – takmer znemožňuje dúfať, že ich niekedy v budúcnosti navštívime. Technológie, ktoré by nám to umožnili, sú stále hlboko v oblasti sci-fi.

Všetko sa však môže zmeniť. Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel sa tímu vedcov podarilo nájsť planétu, ktorá je od nás na vesmírne pomery tak blízko, ako sa len dá. Astronómovia sú údajne opatrní a nechcú objav oficiálne zverejniť, kým na konci augusta nepublikujú odborný článok.

gliese-667-cc-sunset_0a000002-e261-e94c.jpg

Ďalšia Zem v susedstve?

Magazínu sa však podarilo získať z dvoch zdrojov kusé informácie, ktoré sú už samé o sebe veľmi zaujímavé. Zdá sa, že astronómovia v Európskom južnom observatóriu v Čile zamierili teleskopy k našej najbližšej hviezde Proxime Centauri a boli nadmieru úspešní.

Okolo hviezdy by mala obiehať planéta zemského typu, niekedy nazývaná aj druhá Zem. Nejde o ťažkú superzem, ktorých už nachádzame dosť, ale o planétu s hmotnosťou tej našej.

Nikdy predtým sa nepodarilo vypátrať takéto teleso tak blízko. Stále ešte nepomenovaná planéta by sa mala nachádzať v takej vzdialenosti k Proxime Centauri, ktorá by jej umožňovala existenciu tekutej vody na povrchu. To je dôležitým predpokladom pre vznik života.

NASA pred časom slávnostne odhalila objav „druhej Zeme“, ktorá je o 60 percent väčšia ako naša modrá planéta a nachádza sa 1400 svetelných rokov ďaleko.  V porovnaní s avizovaným objavom fanfáry tíchnu – planéta pri Proxime Centauri je od nás vzdialená 4,2 svetelného roka.

Hviezda Proxima Centauri je v porovnaní s našim Slnkom malá, s osminovou hmotnosťou vyzerá chladne a vyžaruje skôr červené svetlo. Planéta pri nej to môže mať ťažké, hoci život na nej sa nedá vylúčiť. Musel by sa však popasovať s faktom, že Proxima Centauti je eruptívna.

Okolie preskúmajú mikrosondy

Problémom môže byť aj to, že planéta môže byť pri nej tak blízko, že sa neotáča okolo svojej osi a je k svojmu slnku obrátená stále tou istou stranou. Ako je to naozaj, môžeme v budúcnosti zistiť nielen teleskopmi, ktoré ju budú možno vedieť pozorovať priamo, ale dokonca aj vesmírnymi sondami.

Britský fyzik Stephen Hawking s ruským miliardárom Jurijom Milnerom len pred nedávnom ohlásili megaprojekt za sto miliónov dolárov, ktorý má za cieľ vyslanie malých a rýchlych sond k hviezdnemu trojsystému, ktorého časťou je aj Proxima Centauri.

K svojmu cieľu by sa mikrosondy so solárnymi plachtami pohybovali rýchlosťou jednej pätiny rýchlosti svetla. Svoj cieľ by dosiahli za približne 22 rokov. Realizáciu projektu predpokladajú do 20 rokov, je teda možné, že prvého kontaktu s novým svetom sa dožijú  aj dnešné generácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok