Bankám sa darí najlepšie od zavedenia eura na Slovensku. Premiér chce zaviesť vyššie zdanenie bánk

6.11.2023 15:40

Nová slovenská vláda chce podstatne zvýšiť zdanenie bánk, povedal dnes premiér Robert Fico. Kabinet podľa neho potrebuje získať peniaze na ozdravenie štátnych financií, aj na novo ohlásené sociálne programy.

Fico, Ráž
ta3/Diana Štrusová

Vysoké zisky, vysoké dane

Banky na Slovensku za prvé tri tohtoročné štvrťroky medziročne zvýšili čistý zisk súhrnne o viac ako polovicu na takmer 875 miliónov eur, a hospodárili tak s najlepším výsledkom najmenej od zavedenia eura v krajine v roku 2009.

"Chystáme sa na rekordné zisky bánk. Chceme, aby celkové zdanenie bánk v roku 2024 bolo podstatne vyššie, ako tomu bolo doteraz," uviedol Fico po schôdzke s ministrom financií a spolustraníkom zo Smeru-sociálnej demokracie (Smer) Ladislavom Kamenickým.

Detaily nie sú známe

Detaily ohľadom vyššieho zdanenia bánk Fico ani Kamenický neuviedli. Banky na Slovensku už v minulosti boli zaťažené zvláštnym odvodom, ktorý nezávisel na ich zisku, ale na vybranej hodnote časti ich pasív. Napríklad v roku 2019 banky na tejto osobitnej dani odviedli viac ako pätinu svojho čistého zisku. O rok neskôr potom vtedajšia vládna koalícia presadila najskôr pozastavenie výberu bankového odvodu a následne jeho zrušenie.

Následné obmezdenia

Slovenská banková asociácia už skôr uviedla, že prípadné dodatočné zdanenie bánk by obmedzilo ich možnosti ohľadom nákupu štátnych dlhopisov či pri poskytovaní úverov a viedlo by k zdraženiu pôžičiek.

Vyjadrenia odborníkov

Odborníci aj bývalá úradnícka vláda premiéra Ľudovíta Ódora opakovane upozorňovali, že krajina si nemôže dovoliť pokračovať v doterajších vysokých deficitoch verejných financií. 

Stratégia premiéra

Fico už v kampani pred septembrovými parlamentnými voľbami sľuboval len pomalé ozdravenie verejných financií. Po vymenovaní premiérom potom povedal, že jeho vláda zvýši súčasný 13. dôchodok, ktorý dostávajú príjemcovia rôznych penzií raz ročne navyše k riadnemu dôchodku. 

Ficova vláda chce tiež pripraviť novú predlohu štátneho rozpočtu na budúci rok. Predchádzajúci kabinet odborníkov musel kvôli takzvanej dlhovej brzde navrhnúť rozpočet bez deficitu, ktorý zároveň označil za nereálny. Dosiahnutie tohto cieľa by si vyžadovalo ušetriť niekoľko miliárd eur, čo by krajinu uvrhlo do ekonomickej recesie.

Pomoc pre ľudí

Okrem toho ministerstvo financií pripravuje podporu pre ľudí, ktorí splácajú hypotekárny úver. Úroky z týchto pôžičiek sú výraznejšie vyššie ako pred skorším sprísňovaním menovej politiky Európskou centrálnou bankou, ktorá tak urobila v boji proti vysokej inflácii v eurozóne, ktorej členom je aj Slovensko .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok