V Kalifornii bojujú s požiarmi, vyhlásili stav núdze

TA3 ČTK
16.8.2016 08:28

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil stav núdze pre dva lesné požiare, ktoré sužujú tento americký štát. Plamene už zničili takmer 200 domov a vynútili si evakuáciu tisícov ľudí, hasičom sa oheň zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu.

4000 ľudí bez domova

Požiar, ktorý horí asi 150 kilometrov severne od San Franciska, spálil plochu cez 16 kilometrov štvorcových a zničil 175 budov. Pre plamene muselo z domovov odísť 4000 ľudí, zatiaľ nie sú správy o tom, že by si oheň vyžiadal nejaké obete. Hasičom sa ale nedarí dostať plamene pod kontrolu.

Uhasených je zatiaľ iba päť percent horiaceho územia. Prácu hasičom sťažuje dlhodobé sucho a súčasné horúce počasie s teplotami cez 35 stupňov Celzia. Mierne ochladenie predpokladajú meteorológovia ešte len na konci týždňa.

Podozrivý podpaľač zadržaný

Polícia zadržala štyridsaťročného muža, ktorého podozrieva, že požiar pri mestečku Lower Lake úmyselne založil. Podľa policajtov sa zrejme podpaľačstva dopustil v uplynulom roku opakovane, až teraz spôsobil katastrofu veľkého rozsahu. Škody spôsobené požiarom odhadujú úrady na desať miliónov dolárov.

S druhým rozsiahlym požiarom bojujú hasiči zhruba 270 kilometrov severne od Los Angeles. Plamene tam zničili územie s rozlohou 18 kilometrov štvorcových a zničili 12 domov. Najmenej dvaja ľudia boli pri požiari zranení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok