Nedávno navštívil Izrael, teraz prišiel do Palestíny. Blinken sa stretol v Abbásom v Ramalláhu

5.11.2023 11:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v nedeľu v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Israel_Palestinians_Blinken814154 (1).jpg
Foto: AP/TASR

Blinken a Mahmúd Abbás sa stretli v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu, ktoré je de facto hlavným mestom Palestíny, počas jeho druhej návštevy regiónu od 7. októbra, keď bojovníci palestínskeho hnutia Hamas prekvapivo zaútočili na južný Izrael, pričom zabili 1 400 ľudí a ďalších viac ako 240 vzali ako rukojemníkov.

Druhé stretnutie s Abbásom za posledný mesiac

 Abbás odkázal Blinkenovi, že palestínska samospráva sa môže vrátiť k moci v pásme Gazy iba vtedy, ak sa nájde "komplexné politické riešenie" izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Bezpečnosť a mier podľa palestínskeho prezidenta možno dosiahnuť iba ukončením okupácie a vytvorením palestínskeho štátu podľa územného rozdelenia spred vojny na Blízkom východe v roku 1967 s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom, informovala agentúra AP.

Americký minister zahraničných vecí tento týždeň povedal, že po prípadnom ukončení vojny by najväčší zmysel dávalo, ak by sa k moci v pásme Gazy vrátila palestínska samospráva.

Blinken v nedeľu navštívil západný breh Jordánu (Predjordánsko) prvý krát od začiatku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, ktorý vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie.

S ministrami Jordánska a Egypta sa už stretol

Ministri zahraničných vecí Egypta a Jordánska v sobotu po stretnutí s Blinkenom uviedli, že je predčasné hovoriť o budúcnosti Gazy, keďže vyzvali na okamžité prímerie s cieľom riešiť humanitárnu krízu, ktorá zachvátila 2,3 milióna obyvateľov pásma.

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí a jeho egyptský kolega Sámih Šukrí v sobotu po rokovaniach s Blinkenom v jordánskom Ammáne vyzvali na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Blinken novinárom povedal, že prímerie by bolo kontraproduktívne. Podporiť môže podľa vlastných slov nanajvýš tzv. humanitárne prestávky, dočasné zastavenia bojov, ktoré by umožnili dopravovať zásoby do Gazy a odvážať odtiaľ civilistov.

Západný breh Jordánu je okupovaný už polstoročie

Izrael okupuje západný breh Jordánu (Predjordánsko) od arabsko-izraelskej vojny v roku 1967 a z pásma Gazy sa stiahol v roku 2005. Vzápätí však zaviedol prísnu blokádu tohto pobrežného územia. Cieľom jeho súčasnej vojenskej operácie zničiť vojenské zariadenia Hamasu a ukončiť vládu tohto hnutia v pásme Gazy. Hamas je tam pri moci od roku 2007.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok