Putin trpí pri pohľade na zakrvavené deti. Takto komentoval vojenský postup Izraela

3.11.2023 16:55

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vlani v januári nariadil svojej armáde zaútočiť na susednú Ukrajinu, dnes povedal, že "žiadny normálny človek" sa nemôže pozerať na obrázky krvácajúcich a trpiacich detí v pásme Gazy v súvislosti s postupom Izraela. Jeho slová citovala štátna tlačová agentúra TASS.

Putin sa nezúčastní na pohrebe Prigožina
Foto: TASR/AP/Mikhail Klimentyev

"Keď sa človek pozerá na trpiace a zakrvavené deti, ruky sa mu zatínajú v päsť a oči sa mu zalievajú slzami. Myslím si, že to je reakcia každého normálneho človeka. Ak takúto reakciu nemá, potom nemá srdce alebo je jeho srdce z kameňa," povedal Putin.

Rusko sa snaží sprostredkovať prímerie v Gaze a udržiavať kontakty s izraelskou aj palestínskou stranou, pripomenula agentúra Reuters. Moskva však nedávno vyvolala hnevlivú reakciu Izraela, keď pozvala predstaviteľov Hamasu na oficiálnu návštevu.

Konflikt v Pásme Gazy

Izrael začal rozsiahlu vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok militantov Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal až 1 400 obetí, prevažne z radov civilistov. Izraelské bombardovanie a pozemná operácia mali podľa orgánov ovládaných hnutím Hamas za následok smrť viac ako 9 000 obyvateľov vrátane mnohých detí a Tel Aviv bol opakovane vyzvaný, aby pri svojich akciách proti islamistickému hnutiu chránil životy civilistov a zabránil humanitárnej katastrofe.

Na Ukrajine však ruské útoky nezriedka zasahujú obytné oblasti a ruské sily majú od začiatku vojny na svedomí mnoho detských obetí. V auguste OSN zaznamenala 546 zabitých a 1 156 zranených detí vo vojne na Ukrajine. Skutočný počet je však pravdepodobne oveľa vyšší, keďže OSN uvádza len potvrdené obete a zranenia.

Bombardovanie na Ukrajine

Napríklad zatiaľ nie je známe, koľko ľudí zahynulo pri ruskom bombardovaní divadla v Mariupole na jar minulého roka, pod ktorým sa skrývali deti, ale podľa radnice a médií sa počet obetí pohyboval v stovkách.

Okrem toho v Dagestane na juhu Ruska vypukli v nedeľu násilné nepokoje na miestnom letisku v súvislosti s pristátím lietadla s niekoľkými Izraelčanmi. Práve v súvislosti s týmto incidentom Putin hovoril o deťoch, ktorých utrpenie podľa neho mohlo priviesť výtržníkov v Dagestane do varu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok