Smeruje do politiky? Hamran bilancoval dianie v polícii, čurillovcom podľa neho zrušia obvinenie

ta3/Richard Bolješik/Braňo Balogh
2.11.2023 15:34

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran sa kriticky vyjadril k Branislavovi Zurianovi a aktívne bránil čurillovcov. Uzavretie hraníc je podľa neho nezmysel. Hamran bol hosťom relácie Štúdio ta3. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Štefan Hamran
ta3/Braňo Balogh

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdil, že Hamran plánoval zotrvať na poste prezidenta PZ do konca roka. Uviedol to počas štvrtkovému vypočutia nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Branislava Zuriana.

„Ja som mal podanú žiadosť, na základe ktorej mi vyhotovili žiadosť a ako rozkaz mi ho 24. októbra vyhlásil poverený minister vnútra Ľudovít Ódor. Tým pádom som bol k 31. októbru uvoľnený zo služobného pomeru,“ okomentoval svoje odvolanie bývalý policajný prezident. Následne ako dôkaz ukázal rozhodnutie vtedajšieho povereného ministra vnútra.

Šutaj Eštok neprejavil elementárnu politickú kultúru

„Štátnik by mal mať istú kultúru,“ reagoval Hamran na rozhodnutie, že ho minister neponechal vo funkcii ani do konca kalendárneho roka. Tým by mal nárok na lepší plat, keďže ten sa vypočítava aj na základe posledného roku vo funkcii.

Pripomenul, že minimálne odvolanie Branka Kišša z postu viceprezidenta PZ bolo protizákonné. Nebolo totiž oznámené Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Šutaj Eštok sa pri odvolaní oprel o zákon o príslušníkoch PZ, podľa ktorého má nárok na jeho odvolanie. Ide tak o rozpor dvoch zákonov.

Výber vyšetrovaného Zuriana je nevhodný

V rozhovore sa Hamran dotkol podľa neho nevhodného vyrazenia dverí na byte už nového riaditeľa ÚIS. „Nepovažujem za vhodné, ak sa na čelo inšpekcie dostane človek, ktorý bol dvakrát obvinený, a ktorému dvere veľmi nešťastným spôsobom vyrazili práve príslušníci ÚIS. Práve tomuto úradu má šéfovať,“ dodal.

Ústavný súd zrejme zruší obvinenie čurillovcom

V súvislosti s kauzou čurillovci spochybnil podľa neho nezákonne vykonané odposluchy. Podľa neho vyšetrovanie zrejme zastaví Ústavný súd.

„Po dvoch rokoch neboli schopní ani podať obžalobu,“ skonštatoval Hamran s tým, že to je vizitka toho vyšetrovacieho tímu. Prípad bude ostro sledovaný aj v zahraničí. Ide o mentálne nastavenie súčasného vedenia rezortu, ktoré vníma čurillovcov ako zločincov.

„Ústavný súd aj počas môjho pôsobenia poukázal na procesné pochybenia, no nikdy nespochybnil dôvodnosť trestného stíhania,“ dodal.

Tieto objasňovania trestných činov dal do protikladu s vyšetrovaním tímu Oblúk Diany Santusovej, ktoré podľa neho spochybnil krajský súd. U politicky exponovaných osôb neschvaľuje vykopávanie dverí. „Počas môjho prezidentovania sa nič také nedialo,“ dodal.

Štefan Hamran a Richard Bolješik diskutujú o aktuálnej situácii v polícii. ta3/Laura Kamody Štefan Hamran a Richard Bolješik diskutujú o aktuálnej situácii v polícii.

Policajné manévre na hraniciach boli tristné

Kriticky sa vyjadril k akcii proti ilegálnym migrantom na slovensko-maďarskej hranici. V Maďarsku majú päť metrov vysoký plot, tlakové senzory a elektrické oplotenie, no napriek tomu podľa Hamrana migranti prekračujú hranicu. Myslieť si, že ich zastaví pár stoviek slovenských policajtov na hranici, je tristné.

„Boli sme asi jediní v Európe, ktorí postavili vodnú striekačku na hranicu,“ reagoval na umiestnenie dela na hranici.

„Na jej použitie platia konkrétne pravidlá a je určená na rozptýlenie davu,“ dodal. Policajti chránili podľa neho len 10 percent hranice. Kľúčové je používať sily a prostriedky racionálne.

„Necítim potrebu ísť do politiky. Určite si oddýchnem a začnem viac športovať. Budem sa venovať mamine,“ informoval Hamran o svojich plánoch na najbližšie týždne. Napriek ponukám do politiky zatiaľ neplánuje ísť.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok