Milan Lasica a jeho posledné Básnenie. Aby ste neplakali do tichej noci pre mňa, odkazuje všetkým

1.11.2023 21:30

Na žiadosť Milana Lasicu uzrel svetlo sveta prísne utajovaný projekt Básnenie z dielne Mareka Kučeru. Jedná sa o nový a zároveň posledný Lasicov album.

Milan Lasica-Basnenie (foto by Martina Mlü£chov†)-15.jpg
Foto: Martina Mičúchová

„Píšem Vám tento list do jesenného temna, aby ste neplakali do tichej noci pre mňa,“ sú úvodné slová básne List do vetra, ktorej autorom je Miroslav Válek. Je to zhudobnený dopis, ktorý tu Lasica zanechal pre svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých tých, ktorí ho mali radi, a nestihli sa s ním v júli 2021 rozlúčiť.

Foto: Martina Mlčúchová

Projekt Básnenie a jeho prvý impulz vznikol počas nahrávania piesne Predstavujem si krajinu, ktorá bola venovaná spomienke na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

"Bolo to po prvýkrát, čo som oslovil Milana Lasicu na spoluprácu. Svoj part prišiel nahrať dva dni po svojich osemdesiatych narodeninách. Fascinovalo ma, ako pristupuje k práci. Nestrácal čas. Žiadne zbytočné reči. Šiel priamo na vec. Od momentu, ako sme ho vyzdvihli pred domom, a ako opustil nahrávacie štúdio, ubehlo 23 minút. Mal som možnosť byť v štúdiu s viacerými česko-slovenskými hudobníkmi, ale ani jeden z nich nepracoval takto expresne," spomína Kučera.

„Jeho prístup k práci ma natoľko očaril, že zhruba mesiac po zverejnení piesne som mu zavolal znovu a povedal mu, že by som s ním naďalej rád spolupracoval. Pousmial sa. Vedel som, že má rád poéziu," hovorí ďalej autor projektu.

Preto hercovi navrhol toto navrhol: „Pán Lasica, čo keby sme, tentokrát, zhudobnili Vám blízke básne, ktoré by ste následne naspievali?“

„Povyberajte ich a potom sa mi ozvite,“ odvetil Lasica a zložil telefón. "Od toho momentu som intenzívne chodil po knižniciach, antikvariátoch, kníhkupectvách... a pátral po vhodných básňach," prezradil Kučera.

O tom, ako album vznikol, sa viac dočítate tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok