Izrael oznámil, že dobyl dôležitú základňu Hamasu. Počas operácie údajne zahynulo 50 členov skupiny vrátane veliteľa

ta3/čtk
31.10.2023 19:42 , Aktualizované: 31.10.2023 22:28

Izraelská armáda oznámila, že znovu získala kontrolu nad základňou Hamasu v západnej Džabalii na severe pásma Gazy a že počas operácií zabila 50 teroristov vrátane veliteľa práporu Hamasu v Džabalii Ibrahima Biarího, ktorý bol členom velenia pri útoku radikálnej palestínskej skupiny na Izrael 7. októbra.

Tunely v tábore

Reagovala tak na predchádzajúce tvrdenia ministerstva zdravotníctva Gazy, že pri izraelskom bombardovaní utečeneckého tábora Džabalíja zahynulo najmenej 50 ľudí.

V pásme Gazy podľa miestnych úradov počet obetí presiahol 8 500. Hamas oznámil, že v najbližších dňoch prepustí niektorých zahraničných rukojemníkov, ktorých zadržiava po útoku na Izrael zo 7. októbra.

Izraelské ozbrojené sily uviedli, že medzi ich obeťami v Džabaliji je aj veliteľ práporu Hamasu v Džabaliji Biarí, ktorý je považovaný za jedného zo strojcov nedávneho krvavého útoku Hamasu na južný Izrael.

Podľa izraelskej armády sa na dobytej základni Hamasu v západnej Džabaliji nachádzali tunely, miesta na odpaľovanie rakiet a sklady zbraní. Izraelskí vojaci sa za podpory letectva stretli s bojovníkmi Hamasu a armáda uviedla, že na mieste získala spravodajské informácie a že po operácii tunely zablokovala.

Tvrdila tiež, že Hamas kontroluje niekoľko civilných budov v oblasti a že pri izraelskom zásahu bol zničený podzemný tunel, čo viedlo k zrúteniu niekoľkých blízkych budov.

Školy pod hlavičkou OSN

Podľa televízie Al-Džazíra má tábor Džabalia približne 116-tisíc obyvateľov a je najväčším z ôsmich utečeneckých táborov v pásme Gazy.

Nachádzajú sa v ňom tri školy spravované OSN, ktoré v súčasnosti poskytujú núdzové útočisko stovkám vysídlených rodín. Tábor je domovom Palestínčanov, ktorí boli vysídlení zo svojich dedín v roku 1948, a ich potomkov.

Podľa Izraela v bojoch v pásme Gazy zahynuli aj dvaja izraelskí vojaci a armáda sa zmocnila „mnohých náloží a zbraní“ a „bojovala v prudkých bojoch hlboko v pásme Gazy“.

Kráter

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, kde vládne Hamas, už skôr uviedlo, že pri izraelskom leteckom útoku na utečenecký tábor Džabálíja zahynulo 50 ľudí a 150 ďalších bolo zranených.

Na videozáznamoch agentúry AFP bolo vidieť najmenej 47 tiel zabalených v plachtách na nádvorí nemocnice po tom, ako ich vytiahli z trosiek. Na záberoch je vidieť aj kráter.

Jeden z obyvateľov opísal zásah ako zemetrasenie. Iní uviedli, že niekoľko minút po izraelskom útoku sa budovy začali rúcať a padať do krátera.

Ministerstvo zdravotníctva Gazy uviedlo, že v Džabaliji bolo zničených 20 budov a do nemocnice prišlo „50 mučeníkov“. Podľa ministerstva bolo zranených asi 150 ľudí a pod troskami sa môžu nachádzať ďalšie desiatky obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok