Ak USA ustúpia od pomoci Ukrajine, Putin bude úspešný, myslí si Blinken. Budúca podpora však závisí od republikánov

ta3/TASR
31.10.2023 18:43

Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží využiť vojnu Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas na oslabenie podpory, ktorú Ukrajine poskytuje Západ. Vyhlásil to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje Informovala o tom agentúra AFP.

Blinken diskutoval s čínskym ministrom. Rozprávali a o otvorených kanáloch komunikácie
TASR/AP

Masívna pomoc

„Putin sa snaží využiť útok Hamasu na Izrael v nádeji, že to odvedie našu pozornosť,“ uviedol Blinken v americkom Senáte. Podľa neho Putin dúfa, že Spojené štáty nakoniec stiahnu svoje zdroje z Ukrajiny.

Blinken pritom upozornil na to, že zastavenie americkej pomoci pre Ukrajinu by mohlo spôsobiť, že Kyjev prestanú podporovať aj iné krajiny.

„Vyslalo by to správu každej z týchto krajín, že USA opúšťajú loď,“ poukázal šéf americkej diplomacie.

V Senáte vystúpil aj americký minister obrany Lloyd Austin. Ten upozornil na to, že Putin uspeje vo svojej snahe získať časť Ukrajiny, ak Washington pozastaví pomoc Kyjevu.

„Môžem vám garantovať, že bez našej pomoci bude Putin úspešný,“ povedal šéf amerického rezortu obrany.

Spojené štáty sú najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine a od začiatku invázie vyčlenili na jej podporu už takmer 44 miliárd dolárov. Avšak nesúhlas niektorých republikánov stavia budúcu pomoc pre Ukrajiny do nejasnej pozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok